fredag 24 juli 2009

Den sjuka fiskpolitiken

Saxat från Isabella Lövins krönika:
Sämst: Att finfin sill från svenska Västerhavet
går fryst på export – för att mata tonfisk
med i Medelhavets tonfiskfarmer.
Samtidigt har Sveriges enda Kravmärkta
fiskebåtar så liten ranson att de inte kan
leverera Kravsill till konsument året om.
Fiskeripolitiken måste göras om!

tisdag 21 juli 2009

Matmissbruket

Det här gör lite ont att se men en ögonöppnare för de som ännu inte insett vidden av hur mycket onödigt slängande av mat som försigår. Företagspolicy, marknadsfluktuationer och allmän slöserimentalitet gör att enorma mängder mat odlas och produceras totalt i onödan, till stor kostnad för klimatet. Jag har allvarligt funderat på att bli freegan men måste komma över min bacillfobi först innan jag dyker ner i containrar och soptunnor.

tisdag 14 juli 2009

Berlinsk bordell erbjuder cyklister rabatt

Det här måste vara dagens mest bisarra nyhet. Jag har inte källkollat den så kanske ska tas med en nypa salt. Eller inte när man ponerar att det är Tyskland det handlar om. En bordell i Berlin har klurigt nog hakat på miljötrenden och erbjuder 5 Euro rabatt för de som anlänt på cykel. Jag undrar hur många tyskar som förenar miljömedvetenhet med en tvivelaktig kvinnosyn?

måndag 6 juli 2009

Phillippe Starck skapar omodigt mode

Phillippe Starck är en mångkonstnär, en designer som nu ger sig in i klädbranschen. Han har tidigare haft projekt med miljövänlig prägel men när han skapar kläder gör han det med tanke på hållbarhet och kraftiga miljövänliga material. Tillsammans med det skotska klädmärket Bannantyne ska hans arkitektiska linjer och "intelligenta cashmere" appliceras på kläder men han vill inte kalla det för mode. Han säger att "I will never be idiotic enough to do fashion" och att kläderna inte kommer synas mycket i medierna men att intelligenta människor kommer att upptäcka dem ändå. De kommer att tillverkar i en fabrik i Skottland och saluföras i oktober.

Festivaler för miljön

Way out West tillsammans med Roskilde och Øyafestivalen satsar på miljöinitiativ för att sätta press på konferensen i Köpenhamn senare i år. De har gemensamma krav som är följande:

• ett internationellt klimatavtal som säkrar att den globala genomsnittstemperaturen inte ökar med mer än 2 grader. Sverige, Norge och Danmark ska minska sina utsläpp med 40 % innan 2020.

• ett rättfärdigt avtal som säkrar fattiga människors rätt till utveckling.

• att de rika länderna förpliktigar sig att betala för utveckling i fattigare länder genom överföring av miljvövänlig teknologi. Detta i tillägg till annat redan planerat bistånd.

Festivalerna jobbar med att undika spill och svinn, återvinning, transporter. Ekologisk mat kommer erbjudas på området. Tydligen ska fordon köras på biobränsle. En festival kan inte i sin definition vara miljövänlig med influgna artister, plastmuggar, transport osv men det är roligt att se att de tar initiativ. Speciellt bra är Way out Wests samarbete med SJ då de erbjuder rabatt på tågresor.