torsdag 10 december 2009

Climategate & COP15


Alla långtgående förhoppningar på att Köpenhamnsmötet skulle bidra till verklig förändring och globala överenskommelser grumlades redan innan mötet började. Det så kallade Climategate debatterades hett förra veckan då det uppdagades att Klimatforskare som anlitats av FN:s klimatpanel, IPCC, har blivit påkomna med att manipulera data. Det gav vatten på klimatförnekarnas kvarnar. På mötets andra dag framkom existensen av den så kallade Danska texten. En text som författas innan mötets början och i stora drag går ut på att utvecklingsländernas utsläpp ska begränsas till låga nivåer samtidigt som västländerna ska kunna fortsätta släppa ut högre mängder CO2. Dessutom skulle FNs roll i klimatförhandlingarna försvagas. På 350.org rapporterades om mötets första dag då den Sudanesiske ledaren Lumumba Di-Aping brast i gråt innan ett eldigt tal där han beskrev det som att de ombads skriva på en självmordspakt. En tvågradig temperaturhöjning i väst är lika med en 3.5 graders höjning i Afrika vilket kommer resultera i mer torka, svält och död. Han påpekade även att många afrikanska ledare kan korrumperas och mutas för en påskrift av avtalet. Chansen att något konkret kan åstakommas i Köpenhamn ser mörk ut.
Angående Climategate spelar det mindre roll om klimatforskningens siffror skulle vara fel. Det är ingen ursäkt att forsätta vårt destruktiva levnadssätt. Det stoppar inte sopbergen, försurningen av vatten och försämringen av den luft vi andas. Det påverkar inte det faktum att vi använder upp alla våra oersättbara naturtillgångar, stör kretslopp, djurliv och ekobalans. 

tisdag 8 december 2009

Miljövänlig turné


Det här är den absoluta motsatsen till U2s 400 lastbilar och privatflygplan. Systrarna Piroth har åkt tåg genom sju europeiska länder och genomfört 20 spelningar på vägen. Man har kunnat följa dem på deras blogg och se många romantiska bilder tagna genom regnblöta tågfönster. Det är inte en logistisk möjlighet för många band men ett väldigt bra initiativ.

fredag 4 december 2009

Historien om grejer


En miljöaktivist vid namn Annie Leonard har gjort en bra jobb i att komprimera årslång research ner i en 20 minuter lång animerad film som väldigt lättbegripligt beskriver hur konsumtionscykeln fungerar, hur vi hamnat i den, hur dina inköp påverkar tredje världen och världen i stort och vad vi kan göra åt saken. Det är hur konsumtion fungerar för dummies helt enkelt. Perfekt att visa för de som ännu inte är medvetna om läget. 

Kolla in filmen på Story of Stuff.

tisdag 1 december 2009

Grön julklapp och julkalender

Jag har nyligen börjat volontera för Ett klick för skogen. Håller fortfarande på att sätta mig in i hur allting funkar men vad jag vet säkert är att de handgripligen gör något för att förbättra miljön. Det är lätt att bli frusterad med miljöorganisationer som kämpar och vill väl men drunknar i politisk ovilja och allmänt ointresse. Här görs något väldigt konkret; utrotningshotad  gammelskog köps upp och bevaras för framtiden. Djur och växtliv får leva ostörda, vi kan njuta av skogen via allemansrätten och den fungerar som en viktig kolsänka, den suger upp och behandlar koldioxid i luften.

Idag startar Ett klick för skogens julkampanj där man köpa en gran och ge bort i julklapp. Den "gamla fina traditionen" med att hugga ner ett träd och släpa in det i sitt hus borde ha avskaffats för länge sedan och ersatts av den goda traditionen att bevara ett levande träd i skogen där det gör så mycket mer nytta. Gå hit för att köpa en grön julklapp.  
Kolla även in julkalendern här.