tisdag 20 mars 2012

Miljöbloggforum och EKOFilmFestival

För de som befinner sig i Skåne eller kan tänka sig att befinna sig i Skåne står två spännande företeelser på schemat. Årets Miljöbloggforum hålls i Lund och anmälan sker här. Programmet är:
Själva samtalet som huvudsaken, tipsa varandra om medier och verktyg mm + ett anförande av vår värd Christer Ljungberg: Sov inte under revolutionen – om trender inom trafik och miljö
Nästa vecka kommer det att pågå en EKOFilmFestival i Malmö, från 27 mars till 1 april. Kolla in programmet här.

Vi visar flera Svergiepremiärer och flerfaldigt prisbelönade filmer, bl.a Oscarsnominerade IF A TREE FALLS- historien om Earth Liberation Front; filmen PLANEAT om kostens konsekvenser för människors och naturens hälsa, samt den högaktuelle THE ISLAND PRESIDENT! Dessutom får vi får Malmöbesök av forskaren och författaren Björn Forsberg som berättar om sin nya bok OMSTÄLLNING; av odlarna Disa och Tommy Nordgren som medverkar i kommande filmen RÄVARNA I RÅBY, samt guidade växtturer i kvarteret!

fredag 9 mars 2012

Cykeln & Tåget eller David V. Skånetrafiken

För några veckor sedan gjorde jag och min andra hälft en gemytlig cykeltur till Lund, vi gick till Skissernas Museum och fikade efteråt. Vid det laget började det bli kallt och mörkt så vi gjorde som vi gjort många gånger förr och köpte en familjebiljett för tåget till Malmö och gick på med våra cyklar.


Några minuter senare blev vår biljett kontrollerad av en kontrollant som så fort vi sa att det var våra cyklar skrev ut straffavgifter, två x 800 kr. Vi skulle grundligt ha läst informationstavlan på stationen innan vi gick på. Eftersom vi inte gjort det skulle vi nu betala 1600 kr. Jag hade tidigare kollat upp att familjebiljetten gäller för två vuxna och upp till tre barn. Cyklar ska lösa barnbiljett. Cykel = barn. Jag hade ingen tanke på att min slutsats skulle vara fel, speciellt inte eftersom jag gjort likadant många gånger förut utan att bli stoppad.


Efteråt kollade jag upp informationen på stationen - där står att cyklar går som barnbiljett, inget annat. Informationen finns dock på webbsidan. Jag skrev ett utläggande mail med mina argument. Först och främst att informationen inte är tillgänglig men också det ologiska i systemet. Barnvagnar, stora bagage etc. behöver inte betala avgift. Vad gäller om jag har en cykelbarnstol istället för en barnvagn, är det en barnvagn eller en cykel? Om jag stoppar min cykel i en cykelväska är det ett bagage då?


Lite över en vecka senare fick jag ett svar som endast konstaterade att avgifterna hade blivit avskriva.
   
Förutom att jag ser mig själv som en glorifierad liten cyklande David som besegrat den väldiga kollektivtrafiks-Goliat så betyder det inget i det stora hela. Vänsterpartiet tog i höstas upp en motion för avgiftsfritt resande för personer med barnvagn och gratis medtagande av cykel i Regionfullmäktige. Motionen blev nedröstade av både Alliansen och förvånansvärt nog Miljöpartiet, med motiveringen att "det skulle innebära ett ökat resande med barnvagnar och cyklar" vilket också var hela meningen.


I en region som påstår sig vilja främja cyklande och faktiskt lägger ner en hel del pengar på förbättrad cykelinfrastruktur osv. borde det vara självklart att göra det så enkelt som möjligt att integrera transportsystem och främja cyklandet.  

söndag 4 mars 2012

Fords oro

Bill Ford, Fordchef, är orolig. År 2050 beräknas det att det kommer rulla fyra miljarder bilar på världens vägar. Detta i kontrast till dagens ca. en miljard som redan orsakar stora mängder direkta miljöproblem, olyckor, förpestad stadsluft och stillastående köer.

Han håller i dagarna ett key-notetal på Mobile World Congress i Barcelona där han varnar för detta problem och söker samarbetspartner för att arbeta fram nya modeller.

Han höll även ett TEDtal förra året med samma tema.



Ford har jobbat inom Ford i över trettio år och han talar som en övertygad miljöaktivist. Samtidigt är han ledare över ett företag som fortsätter skicka ut bensinslukande bilar i världen. Han hade kunnat stoppa all bilproduktion såklart men om inte han tillverkar bilar så gör någon annan det. Hans lösning verkar dock vara att skapa smarta system, vilar som kommunicerar med varandra. Bilar som automatiskt bokar parkeringsplatser. Grönmålning eller ett genuint försök till förändring?

fredag 2 mars 2012

Ecotopia

En småblåsig helg i februari var Permakultur i Skåne på besök på Ecotopia på Österlen, nära Tomelilla. Ursprungligen en gammal fin gård från 1800-talet som nu byggs upp som en verksamhet och mötesplats. Det är ett ambitiöst byggprojekt som inkluderar övernattningsstugor, en framtidsverkstad, en permakulturodling och mycket mer. Ägarna Karin och Roland har bott där sedan 2006 och har tillsammans arbetat fram idén för Ecotopia.
Det här är den första stugan som byggts, allt med naturliga och återvunna material och spännande tekniker som det här skiffret. 

Dörren är målad med kanel!
Karin beskriver med inlevelse.
Ett avancerat vattenreningssystem vars funktion jag inte helt förstod.
Tänk vad man kan göra med ett bildäck.
Jordkällare från 1800-talet som funkar bättre än alla kylskåp. Tydligen är knepet att lägga grönsakerna i gamla mjölkkannor med locket lite på sniskan, de håller sig hela året.
Nyinvigt solenergisystem.
Växthus med fikonträd. Fikon inkluderades även i vår extremt goda lunch.
Framtidsverkstaden som fortfarande är under konstruktion. Bland annat används hampa som isolering.
Fantastisk brödugn.