fredag 22 oktober 2010

Miljövänlig, rättvis, lokal, god och hälsosam snabbmat

Fem sätt att äta mat – miljövänlig, rättvis, lokal, god och hälsosam snabbmat var temat för en seminariekväll ordnad av Camino i Göteborg. Fem olika infallsvinklar om vårt förhållande till mat och hur det kan bli bättre. Först ut var Anna Orell från Dyrare Mat Nu. Hon har en översittarattityd som var otroligt befriande och absolut korrekt i sitt sammanhang. Hon jobbar som skolkock, påstår att hon alltid har rätt och har därigenom gjort skolmaten bättre, billigare och nyttigare genom att bara ha en köttdag i veckan, blanda ut bönor i rätter (utan att barnen märker det), använda ekologiska och närproducerade varor och låta barnen vara delaktiga och förklara för dem var mat kommer ifrån och varför viss mat faktiskt är bättre än annan.


Dyrare Mat Nus teori är att mat som är ohållbart producerad ska bära sina egna kostnader, alltså bra ekologisk närproducerad mat ska vara billig och tillgänglig och mat som tillexempel kräver skövlad regnskog och långa transporter ska kosta det den verkligen kostar. Teorin är provocerande för vissa som hävdar att de inte har råd. Anna tog som exempel folk som inte har råd med Fair Trade-kaffe men som dricker tio koppar kaffe om dagen. Byt till Fair Trade och drick sju koppar istället. Eller folk som inte kan betala de extra kronorna den ekologiska mjölken kostar men har pengar för att köpa litervis coca cola. Hon påstår att det handlar om att prioritera, vilket jag kan skriva under på som låginkomsttagare och välätare.

Jonathan Naraine är en inspirerande ung man från Youth Food Movement som pratade om god ren och rättvis mat. Miljöaktivister brukar inte prata så mycket om matens smak men njutningen är även en viktig del i vårt förhållande till mat. Han fick frågan om det inte är lite snobbigt. Frågan vändes snabbt och han sa att det kanske är bra att vara matsnobb om det innebär ekologisk rättvis vällagad mat. Slutligen uppmanade han alla att googla permakultur. Det kommer bli lösningen och kom ihåg att njuta av livet, det är det viktigaste.

Elinor Askmar har blivit Omställningsrörelsens talesperson i Göteborg och en mycket bra sådan. Sedan i våras har de tagit över en stor odlingsareal i Mölndal och odlar där ekologiskt. Hon pratade om ett saknat mellanting mellan att individen gör val som att köpa ekologiskt i affären och att maila för att påverka politiker. Däremellan skulle människor kunna ta aktion i grupp och göra verkliga förändringar. Målsättningen är att skapa ett självförsörjande, få folk att återanknyta till sin miljö och skapa en social plats för alla generationer. Hon konstaterade att vi är något historielösa, människan har odlat sin egen mat fram tills två tre generationer tillbaka, hon tror att vi fortfarande har det i oss.

Ivan från Cykelidag var där för att prata om hur han ändrat sitt liv bland annat med gruppen Timeshifters som jobbar med hur man använder sin tid och får ett rikare liv. Han har ett väldigt sunt och logiskt sätt att se, han sa bland annat att man inte ska ställa så himla mycket krav på sig själv, maten ska vara snabb, billig och lagad av bra råvaror. Om man planerar lite så går allting enklare. Goda råvaror behöver inte så mycket kryddning eller tillagning, godare och snabbare. Han rekommenderade en grönsak i säsong – pumpan. Istället för att skära ut en halloweenfigur så gör man en god soppa på den.

Slutligen visades en kort film som följer med Carl Åkesson ner i en sopcontainer. Han hittade en hel veckas mat, felfria grönsaker och kött och påpekade att hösten är bra för dumpsterdiving då allt hålls kylskåpskallt. Inget brott begås eftersom containern inte var låst och det är lagligt att ta sopor. Vidare påpekade han att affärsägaren inte slänger mat för att han tycker det är kul, mycket av felet ligger hos konsumenten som inte köper en paprika som har en liten fläck på sig.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: