tisdag 28 februari 2012

Den evigt krympande glaciären

I mitten av 1700-talet kom två engelsmän till Chamonix. De var ute efter att bestiga de vidunderliga bergen men avråddes av lokalbefolkningen som var övertygade om att bergen var hem för demoner. De trotsade varningarna och besteg den norra sidan av Mont Blanc och fann ett hav av is. Det var så de beskrev det och namngav glaciären, som är de franska alpernas största glaciär, Mer de Glace. Alltsedan dess har det varit ett populärt mål för både turister och forskare. 


På det sena 1800-talet då turismen kom igång ordentligt byggdes ett hotell i Montenvers på 1913 meters höjd. Gäster togs upp på berget med hjälp av mulor eller i sedanstolar vilket låter helt sinnessjukt men är sant. 


När det började talas om en järnväg protesterade lokalbefolkningen igen eftersom de inte ville bli av med sina bergsbestigarjobb. Dock öppnade järnvägen 1908 som i sig är ett mästerverk och ett under av mänsklig byggnadskonst. När tågresenärerna kom till stationen i Montenvers kunde de gå fram till utsiktsplatsen och stiga rätt ut på det frusna havet.

  Idag är det annorlunda. 1960 installerades en gondollift för att komma ner till den krympande glaciären. Sedan dess har ett trappsystem utvecklats där nya trappsteg konstant läggs till för att komma ner till glaciärnivån.  
Tågstationen och utsiktsplatsen syns knappt högst upp på berget. Slutstationen på gondolliften är den utstickande konstruktionen i mitten på berget. Sedan börjar de 400 trappstegen.
Här markeras var glaciärnivån var 1980 och när man tittar ner ser man hur mycket den har krympt under min levnadstid.
Öppningen till glaciärgrottan är den utstickande biten i mitten av bilden.
Isen smälter fortare än turistinformationen hinner uppdateras. I broschyrer och tavlor vid tågstationen står att det är 350 trappsteg från liften till glaciären. Det har fått strykas över och ersättas med ytterligare 50 trappsteg. Samtidigt som isen smälter så förflyttar den sig också framåt vilket innebär att de som gräver ut grottorna inuti isen ständigt har att göra. 

Att isarna smälter har mer än en orsak men det är hursomhelst intressant att se på ett så direkt sätt hur naturen reagerar.