tisdag 28 augusti 2007

De som hotar klimatet

I Storbritannien pågick för några veckor sedan ett läger för människor som bryr sig om vår gemensamma världs framtid och som bestämt sig för att orka göra någonting åt det. Lägret hade inga direkta ledare utan utgick från ett totalt demokratiskt system och med några grundregler, bland annat en policy mot våld. För att pålysa en aktuell fråga hade lägret sin bas nära Heathrow flygplats som just nu är under diskussion för en tredje landningsbana.

Att den frågan ens är på bordet borde för varje vettig människa vara totalt absurt men det visade sig vara direkta motsatsen. Det finns fortfarande de som famlar efter minsta korn av tvivelaktig forskning som stödjer vad de tycker är deras mänskliga rätt att förorena miljön men i verkligheten finns inga tvivel. Människan har på rekordkort tid våldtagit och brutit ner jordens naturliga tillgångar på ett sådant sätt att vår närmaste framtid är allvarligt hotad.

Detta tycker man är ett faktum som borde få alla att på sekunden ändra sitt levnadssätt men nästan det motsatta har hänt. På ett sätt är det kanske inte förvånande, människan har en oerhörd kapacitet att stoppa huvudet i sanden och ignorera faror, detta kan vara både till nytta och fördärv. Psykiskt är det många människor som klarat sig ur personliga kriser genom att blockera tankar och faktum.

I det här fallet finns det två gudar, bekvämlighet och pengar. Det är oerhört obekvämt att ta bussen till jobbet när det tar halva tiden med bilen och åka på semster till Norrland istället för Thailand. Att vi fortfarande i dagens läge har dessa valen har att göra med pengar. Så länge saker är till salu kommer ingen frivilligt att ändra sina vanor.

Nu är många av världens ledare överrens att "något" måste göras men en snabb titt visar att i.n.g.e.n.t.i.n.g har gjorts. En enkel biljett ifrån problemet verkar vara utsläppsrätter som på pappret låter bra men i verkligheten är en massiv rökridå.

Gordon Brown höjde i senaste Brittiska budgeten skatten för SUV förare. Han hade all makt i världen att verkligen göra skillnad men av någon anledning gjorde han det inte.

Tillbaka till lägret utanför Heathrow. Om det här hade varit en roman hade man kanske höjt ett litet ögonbryn åt händelseförloppet men det här är verklighet och det som hände var följande: Polisen arresterade en tonårog tjej på cykel några kilometer från Heathrow under den nya terroristlagen, de beslagtog skyltar från protestanter med skälet att de kan användas i terroristattentat, piket polis bevakade och försökte infiltrera det fredliga lägret dygnet runt. Med mycket mera.

Hur rapporterades då detta avskyvärda slöseri med polismakt i medierna? Jo, de kallade aktivisterna (varav många var forskare, akademiker och politiker) terrorister, hippies, glädjeförstörare och "ett hot mot rikets säkerhet". Och det är till det här världen har kommit och den är sannerligen långt ur led. De tappra människor som försöker värna och försvara vår värld utpekas som dess förstörare.

Inga kommentarer: