torsdag 11 oktober 2007

Web 1.0

Jag skrev dagbok på internet mellan åren 1998 och 2004 och dagboken ligger fortfarande kvar i ett gammalt hörn av internet. Det känns lite som en bortsprungen satellit som bara cirkulerar i atmosfären i något slags vakum. En gång för ganska länge sedan började samla alla texter i ett dokument bara för att spara det på ett ställe utifall det bara skulle försvinna en dag. Jag kom upp i ungefär 500 sidor innan jag tröttnade.

Vilka enorma textmassor! Massor som faktiskt beskriver min uppväxt, jag har inte varit där på väldigt länge nu men gick in i dag för att se om den fortfarande var kvar och det var den och såg dessutom att folk fortfarande surfar in, bara ungefär en i månaden men ändå. När den skrevs var det inte så underligt att folk hittade in eftersom det inte fanns så många dagböcker men nu vet jag inte hur de hittar.

Överhuvudtaget hänger jag inte med längre, jag förstod aldrig vad som hände när bloggen föddes. Jag hörde precis Henrik Torstensson säga att han var en av de trettio första som började blogga för fem år sedan. Bloggen som kommunikationsmedel är ett fantastiskt verktyg då politiker och branchmänniskor kan ha ett direkt lättåtkomligt forum på internet.

Överhuvudtaget är det överväldigande att tänka på hur internet har förändrat civilisationen de senaste tio åren. Där det förut var ett extra hjälpmedel är det nu centrum i de felsta människors vardag, där man får nyheter, utför ärenden, socialiserar och kanske tillochmed jobbar. Mitt jobb för tillfället är totalt internetbaserat.

Det är nästan lätt att glömma av hur internet var när jag först började använda det, du var tvungen att koppla upp med långsamt modem och blockera telefonlinjen och betala minutavgift (något som nådigt förargade mina föräldrar) och antalet websidor var mer eller mindre överskådliga. Jag kommer ihåg hur sjukt spännande Spray var när det kom ut. Minns också en udda hype, Electrolux placerade en kamera i en familjs kylskåp och streamade det på internet (en bild togs varje gång någon öppnande dörren) och det genererade ett massivt intresse. Folk började slaviskt följa kylskåsfamiljens liv, kommentera över hur mycket mjölk de drack och önska dem grattis när det stod en tårta i kylen.

Simpla nöjen när jag var liten.

Inga kommentarer: