måndag 13 oktober 2008

Freeconomy

"Follow the money" brukar det heta, vill du veta vad drivkraften är, vad beslutsmekanismen är, följ pengarna. Du måste tjäna pengar för att kunna äta och bo och täcka dina grundläggande behov och du måste jobba för att tjäna pengar. Varor och tjänster betalas med pengar. Men vad händer om man tar ut pengarna ur ekvationen och människor bara byter tjänster med varandra?

En rörelse som har slagit ett slag för ett nytt samhälle byggt på byteshandel är The Freeconomy Community och det här är en idé som säkert tilltalar många. Här kombineras en uråldrig idé, så som samhället såg ut innan man började använda metallbitar som ett symboliskt värde för att betala för varor men en hypermodern idé; internet.

Sidan fungerar lite som ett socialt nätverk. Du skapar en profilsida som anknyter dig geografiskt och där du kan lista egenskaper eller material du har så som land eller verktyg. Tanken är att en tjänst ska bytas mot en annan. Om du behöver en rörmokare för att laga ett trasigt rör så ska du i din tur göra något för rörmokaren, till exempel laga en middag åt honom eller kanske städa ur hans garage.

Alltså ska det fungera på två håll, både att få bort den monetära delen och även att stärka samhället då människor som bor i närheten av varandra får ett tillfälle att träffas och hjälpa varandra. Jag antar att den här idén tilltalar dels människor som har begränsade tillgångar och människor som faktiskt har råd att betala för tjänster men som har ett idealistiskt tillvägagångssätt.

Inga kommentarer: