söndag 19 oktober 2008

Grön stad

Jag har bott många år i Edinburgh och det är en fantastisk stad men särskilt miljövänlig har den aldrig varit. Trots att den bara ligger snett till vänster om Sverige känns det ibland som att resa 40 år tillbaka i tiden.

Dubbelglas är ett väldigt nytt påfund och en återvinningsplan för hushåll började det satsas ordentligt på för bara två år sedan. Det har helt enkelt inte varit en prioriteringsfråga i denna vackra stad.

Nu har Edinburghs kommun skrivit under ett kontrakt som lovar att ta klimathotet på allvar och minska utsläpp. Webbsidan erkar dock inte specifiera vad exakt det är som ska göras. Det låter ganska mycket som het luft och inte så mycket verkstad.

Kommunen har tidigare inte visat upp sig från sin bästa sida med en rad beslut som gått tvärt emot lokala grupper och som luktat suspekt mycket korrumption. De senaste tio åren har staden fått en avsevärt förbättrad ekonomi då den finansiella sektorn lagt många av sina huvudkontor i staden. Många delar av denna gamla stad har bytts upp och gjorts om. För tillfället är det stora delar av det gamla området Fountainbridge som gått från delvis nedgångna men charmiga kvarter till enorma glas och stål byggnader. Sedan ett par år pågår en ombyggnad av ett centralt område mitt i det anrika gamla stan med många k-märkta byggnader där ett byggnadsbolag har fått ett lukrativt kontrakt att bygga femstjärniga hotell trots tusentals röster emot byggnaden. Om allt det här och mycket annat går att läsa här.

Nu ska tydligen Edinburgh sträva efter att bli "The most sustainable city in Northern Europe". Det här bland annat genom design och fair trade projekt. Detta projekt ska uppfyllas innan 2015. Det ska bli mycket intressant att se hur det här fortgår eftersom de idag har en väldigt lång väg att gå.

1 kommentar:

Gunnar Littmarck sa...

Hej Marie.

Såg att du just var på Maggies blogg.

Jag skulle bli glad om du gick in i tråden om Någon Erik som skriver något, gå ner till en Håkan (med typ, polskt efternamn, lyssna på föreläsningen han länkar till.

Sen då du förhoppningsvis vunnit lite livskvalitet ytterligare, ge mig din kommentar..

Hade så bra från Norge.