måndag 20 oktober 2008

Reinfeldt i Kina

Reinfeldt har varit i Kina och i nyheterna kan man läsa att han vill påverka Kina att grundlägga hårdare aktioner för att bromsa klimatförändringarna.

"De har attityden att de som utvecklingsland skulle vara undantagna, att de inte skulle behöva göra bindande åtaganden som många andra OECD-länder har gjort. Det kan inte vara en rimlig slutsats för det land som har mest utsläpp och en produktion som för decennier framåt är helt inriktad på fossila bränslen" sade Reinfeldt.

Jag åminner mig om Almedalsveckan 2006, Reinfeldt fick frågan om klimathotet och påvisades om den för tillfället extrema algblommingen runt Gotland. Han svarade dock avfärdande att Sverige som är ett så litet land behöver inte göra någonting åt sin energiförbrukning för att det inte spelar någon roll i ett världssammanhang. Under sina två år i makten har han inte heller gjort någonting åt problemet, förutom att prata om det. Han lyckades vinna valet utan att ha någon som helst miljöpolitik i sitt partiprogram men tiderna har ändrats och människor har blivit mer medvetna.

Han har så klart helt rätt att kritisera Kina men tror han uppriktigt sagt att de lyssnar? Eller är det bara en uppvisning i trendkänslighet?

Inga kommentarer: