torsdag 16 oktober 2008

Hållbar design med wiskeysmak

Jag läste nyligen om ett projekt IKEA i Holland har där kunder kan ta med sig sina gamla möbler och byta dem mot andras gamla möbler.
I bakgrunden ligger såklart en drive att få fler kunder, men ändock - fantastiskt!

Det vore underbart om fler IKEA runt om i världen kunde göra något liknande, eller om överhuvudtaget fler marknader för byteshandel uppstod. Folk använder ju redan flitigt blocket för att få ny inredning i hemmet. Jag har alltid undrat var möbler och inredning från alla dessa hem som homestylas vartannat år tar vägen. Hur bra vore det om de bara kunde bytas?

Det här fick mig att tänka på David Trujillo-Farley. Han är en designer från USA, verksam i Skottland som bland annat skapar möbler med hållbara tekniker. Det finns en intressant historia bakom stolen på bilden: David fick reda på att det finns en lag i Skottland mot att förstöra gamla wiskeytunnor. Eftersom det producerat enorma mängder wiskey så det här är ett växande problem, för tillfället finns det en enorm tunnkyrkogård utanför Glasgow.

Han kontaktade ett destilleri och frågade om han fick använda några av deras tunnor. Resultatet är stolen ovan, en del av tunnans karaktär har lämnats kvar i stolen så att den åminner om sin historia. Han använder enbart ekologiskt möbellim för att minska alla miljöpåfrestningar. Hans idé var att sätta en stolproduktion i verk på en destilleriort, produktionen skulle kunna använda ung arbetskraft och sätta arbetslösa i lärlingspositioner. Det skulle onekligen finnas intresse för dessa stolar, dels hos miljömedvetna konsumenter och hos wiskeyälskare. Senast jag hörde något om detta var det problem att få en deal med ett destilleri.

Jag intervjuade David för några år sedan och han pratade passionerat om att tillverka biologiskt nedbrytbara och återvunna möbler i massproduktion. Hans mål var att få ett samarbete med ett företag som IKEA, att det skulle gå att billigt framställa dessa möbler i storproduktion istället för de billiga slit och slängvaror i plast som för tillfället säljs där. Han hade också en framtidsvision om att möbler skulle få en innehållsförteckning som mat har, där skulle det stå hur mycket miljögifter som släppts ut i mark och vatten vid tillverkningen av möbeln.

1 kommentar:

AxeMan sa...

kolla in friskit.forumportal.se om du vill byta möbler utan att samtidigt frestas att köpa massa nya skitbilliga och extremt kortlivade möbler på ikea :D