tisdag 11 augusti 2009

Greenpeace hindrar trålare

Det rapporterades i nyheterna idag om Greenpeaces aktioner i Östersjön. I ett försök att stoppa stora trålare har Greenpeace placerat ett antal stenblock på uppåt några ton på havsbotten, syftet är att stoppa trålnät från de båtar som draggar havsbotten ren på fisk och skaldjur. Det här har skett på ett område mellan Danmark och Sverige. Ett område som sedan 2003 skyddas av avtalet Natura 2000 för att skydda havet mot bottentrålning.

"Den svenska regeringen måste uppfylla sina åtaganden att skydda områdena och införa ett permanent fiskeförbud i områdena. I Europas vatten existerar marint skydd bara på papper. Våra hav kan inte vänta längre, deras överlevnad står på spel och politikerna måste agera för att införa lagar som kan skydda havsmiljön idag och i framtiden." sa Isadora Wronski, talesperson i havsfrågor på Greenpeace till GP.

Det här har fått danska jordbruks- och fiskeriministern Eva Kjer Hansen vansinnig och hon hotar att avbryta alla samarbeten med miljöorganisationen. Hon anser att de reagerar överhastat. Trots att båda regeringar har skrivit avtal om att skydda havet sedan sex år tillbaka har ingenting hänt och Greenpeace har nu gjort jobbet åt dem. För att stödja aktionen, skicka ett brev till regeringen genom Greenpeace här.

Inga kommentarer: