tisdag 12 april 2011

Motorväg blir människoväg


Jag har just börjat läsa Jane Jacobs The Death and Life of Great American Cities, om modern stadsplanering  vilken fortfarande känns otroligt aktuell och spännande trots att den publicerades 1961. Hon har en enkel fyrapunktslista på hur städer behöver vara för att fungera bra: 

  • Mixed uses.
  • Short blocks.
  • Buildings of various ages & states of repair.
  • Density.

Tänk om svenska stadsplanerare i början av 60-talet hade läst hennes bok och lyssnat. Hon är bland annat känd för att ha medverkat till att stoppa flera vägbyggen, bland andra Lower Manhattan Expressway i New York som hade krävt demolition av flera historiska byggnader och kvarter och förflyttandet av 802 företag och 1,972 familjer. 


På flera håll hör man om städer som insett att stora överfartsleder är destruktiva, San Francisco till exempel. Nu senast skriver The Grist om Cheonggyecheon Restoration Project i Seoul. Det var från början en flod som var hjärtat av staden men på 50-talet var den så förgiftad att man fann det bäst att bygga över den med en motorväg. År 2001 kom den briljanta idén att riva motorvägen. Det blev inget trafikkaos utan trafiken anpassade sig direkt, och floden blev återigen en samlingspunkt för stadens invånare. 


Jane Jacobs och många andra fattade för över 50 år sedan. Svenska trafikplanerare har ännu inte fattat. Hittade föresten när jag researchade, en miljöutredning för Marieholmsförbindelsen där det står att inga närliggande byggnader kommer att skadas eller utsättas för buller. Jag har en vän som bor nära i Bagaregården och hon och flera av hennes grannar har fått stora sprickor i väggarna.



tisdag 5 april 2011

På odlingsfronten mycket nytt


De frön jag planterade för några veckor sedan har vuxit sig riktigt stora, snart dags för omplantering antar jag. Min okunskap är stor och det gäller att lära sig snabbt - sedan jag planterade de här fröna har jag helt otroligt men alldeles sant blivit arrendator över en odlingslott. Det är fantastiskt. Så från en tre kvadratmeters balkong har jag nu hundra kvadrat att planera. 


Här är ett annat experiment. Tydligen ska det vara otroligt enkelt att odla ananas. De trivs i vilken jord som helst och behöver inte mycket plats för rötter. Man hugger bara av toppen och planterar den. Så jag tänkte testa. Det här är ju verkligen inget praktexemplar så jag har inga höga förhoppningar men den som väntar får se.

måndag 4 april 2011

IKEA ger svar på tal

Jag skrev om IKEA och Earth Hour. Här är deras svar:


Tack för ditt mail! Så glada vi blir när du och andra tar sig tid att skicka oss sina tankar kring detta viktiga ämne. Jag hoppas kunna visa för dig lite grann av allt vi gör kring hållbarheten.

När det gäller Earth Hour så är tanken med den aktiviteten att det är mer än manifestation I syfte att väcka människors tankar kring hållbarhet för vår planet än att spara el just under denna enskilda timme.

Vi har på alla IKEA varuhus I Sverige bytt ut alla lampor så att de nu är LED belysning, lågenergilampor eller halogenspotlights och vi jobbar kontinuerligt med att se över vilka lampor som inte behöver lysa. När det gäller våra personalutrymmen så installerar vi nu belysning som släcks automatiskt när ingen rörelse finns I rummet. Vi har personal som arbetar på våra varuhus både innan (från kl 5 på morgonen) och efter öppning (fram till kl 22) och då behövs det belysning för att de ska kunna jobba. Därefter släcker vi ner de flesta lampor. Dock har vi av säkerhetsskäl några lampor tända.

Vårt mål är att den energi vi använder för uppvärmning och kylning av våra varuhus ska vara 100% förnybar. Vi jobbar kontinuerligt på detta och för förra året kom vi upp I 98%, under detta år så kommer vi att komma upp till 99%. När vi väljer energiform för våra varuhus uppvärmning och kylning ser vi alltid till den bästa energi som finns på just den platsen. I Malmö har vi till exempel en sorts geoenergi, I Karlstad, Uppsala och I det nya Västeråsvaruhuset som öppnar nästa vecka är det en annan form av geoenergi som heter bergvärme. På andra ställen har vi grön fjärrvärme.

Våra restauranger sparar alla matrester, I Malmö blir dessa biogas som stadsbussarna drivs av, I Helsingborg blir matresterna matjord.

På IKEA tycker vi inte att man ska köpa mer saker man inte behöver, det bidrar inte till ett mer hållbart samhälle. Om du däremot behöver en ny produkt så vill vi gärna uppmana att välja en som är bättre för miljön än den gamla eller andra alternativ. T.ex. om din spis är gammal så kan du genom att välja en ny induktionshäll spara upp till 40% på din energiförbrukning. Om du byter traditionella glödlampor mot lågenergilampor sparar du också mycket el. Du kan läsa mer om de tips och idéer vi har på vår hemsida om hur man kan leva ett mer hållbart liv hemma. Mycket handlar ju om beteenden: http://www.ikea.com/ms/sv_SE/the_ikea_story/people_and_the_environment/a_more_sustainable_life_at_home.html

När det gäller vårt sortiment så produceras det alltid med hänsyn till människor och miljö. Vår uppförandekod kallas IWAY (IKEA way) och beskriver för varje inköpsområde vilka regler som gäller.Du kan läsa mer om den här: http://www.ikea.com/ms/sv_SE/about_ikea/our_responsibility/iway/index.html

Trä är ett av våra allra viktigaste material och det är ju biologiskt nedbrytbart. IKEA accepterar inte trä som är illegalt avverkat eller som kommer från intakta naturskogar. Vårt långsiktiga mål är att allt trä som används i IKEA produkter ska komma från certifierade skogar med ett ansvarsfullt skogsbruk. Varje år måste IKEA leverantörerna rapportera ursprung, volym och art på allt trä som används i IKEA produkterna. Mer om skog: http://www.ikea.com/ms/sv_SE/about_ikea/our_responsibility/forestry_and_wood/index.html

I höstas introducerade vi en köp & säljs site på internet för begagnade IKEA möbler, denns finns på vår heminredningsblogg och är ett sätt att få IKEA möblerna att leva ett längre liv: www.ikea.se/livethemma

Bomull är också ett viktigt material för IKEA och därför har vi varit med och initierat något som heter Better Cotton Initiative som handlar om att använda mindre vatten, mindre bekämpningsmedel. http://www.ikea.com/ms/sv_SE/about_ikea/our_responsibility/cotton/index.html

För ett par månader sedan köpte vi en vindkraftspark som nu byggs på Korpfjället I Dalarna. Den kommer att producer den mängd el som motsvarar vår elförbrukning I våra 17 varuhus I Sverige och ska stå klar nästa år.

Recycling av material är något vi faktiskt kikar aktivt på nu, men som inte nått ända ut I varuhusen än. Men du som bor I Malmö kommer snart att få se ett pilotprojekt.

Sen finns det mängder av saker vi kan göra ännu mer och ännu bättre. Vi pratar om Jobbet som aldrig tar slut!

Jag hoppas att jag lyckats förmedla lite av IKEAs arbete med hållbarhetsfrågan och att du tycker att det är intressant. Om du har mer funderingar eller tips så är vi jätteglada att höra av dig igen!

Med vänliga hälsningar


Ylva Magnusson
Informationsavdelningen
IKEA Sverige


Frågor på det?

söndag 3 april 2011

Introduktionskurs till permakultur

Om någon bor i närheten av Malmö och är intresserade av en introduktionskurs i permakultur så kommer det att hållas en sådan den 22 april på Kontrapunkt i Malmö. Mer information finns här.