tisdag 29 mars 2011

IKEA och Earth Hour

I lördags besökte jag IKEA i Malmö (här följer en bortförklaring: jag var i närheten och de har fika för 5 kronor). När jag satt i kaféet kom en upplysande röst ut ur högtalaren inte en men flera gånger och talade om att IKEA skulle vara delaktiga i Earth Hour och släcka ner butiken mellan 21.30 och 22.30 på kvällen. Vidare upplystes jag om att det fanns många saker jag som person kan göra för att göra planeten bättre. En av de saker var tvärtemot vad man logiskt skulle kunna tänka sig - att shoppa mer saker på IKEA. 


Några tankar slog mig. För det första, vore det inte bättre att släcka ner på dagen när solljus strömmar in och ändå gör de otaliga lamporna överflödiga istället för att göra det en lördagkväll då butiken ändå är stängd och lamporna lyser för ingen på ett köpcentrumsområde? Står IKEAs lampor vanligtvis på 24 timmar om dygnet? Det finns system som automatiskt släcker när det finns tillräckligt dagsljus.


För det andra: har Earth Hour blivit ett enkelt sätt att grönmåla sin verksamhet? IKEA har väldigt lite att göra med hållbarhet och energisparande. Konceptet bygger på billiga produkter som inte är tillverkade för att hålla långvarit, material och färdiga produkter transporteras jorden över. 


För det tredje: när är det dags för åtgärder som har en verklig betydelse? IKEA har all möjligheter att omforma sina produkter, de skulle kunna massproducera biologiskt nedbrytbara möbler, upcycla, återanvända, investera i alternativ till plast, sluta använda gammelskog, implementera lokal produktion och handel. IKEA serverar fairtradekaffe och det är jättebra men i det stora hela är det en piss i havet.  

Inga kommentarer: