I Joel Dahlbergs bok Bankbluffen som detaljerar exakt hur storbankerna spelar efter egna regler, undanhåller information och kammar åt sig enorma vinster på våra pengar varje år behandlar han bland annat fondförvaltningen:
"Handelsbanken har det sämsta utfallet med endast tre fonder som slagit index, följt av Nordea med fyra. jag kan inte tänka mig någon affärsverksamhet där man accepterar en så här hög grad av misslyckande. En tandläkare som misslyckas med sex av sju lagningar eller en kock som måste kassera nio av tio rätter blir inte långvarig i sitt yrke. Men i fondbranschen är detta helt accepterat, det fortsätter år efter år...
Här har vi alltså en hel yrkesgrupp inom fondbranschen som inte fyller någon annan funktion än att med hjälp av en undermålig sparprodukt se till att bankerna får in fondavgifter. Och de här personerna tjänar flera gånger mer än en sjuksköterska eller lärare och betydligt mer än en läkare eller en minister i den svenska regeringen. En bank som låter sådant fortgå år efter år har i mitt tycke förbrukat sitt förtroende".
Det håller många svenskar med om, speciellt efter höstens nyheter om massuppsägningar och en VD som trots dåliga resultat, förutom sin lön på 10 miljoner (TIO MILJONER), + pension och bonusar inte anses ha råd att betala sin egen lägenhet. Det var någonstans här droppen fick min bägare att rinna över:
– Det kan vara svårt för er svenskar att minnas att Christian faktiskt inte är svensk utan har ett hem i Köpenhamn.
När SVT frågar honom om det inte är så att Clausens ersättning på cirka 10 miljoner kronor om året bör räcka för att köpa en lägenhet själv, svarar Wahlroos:
– Jag skulle gärna höja hans lön så att han skulle kunna köpa flera lägenheter om han så vill, säger han till SVT.
Från SVD.
Efter att i åratal tänkt att man borde rösta med fötterna och byta bank så har jag äntligen tagit steget. Nu får det vara nog. Om vi är många så kan vi göra en skillnad. Jag vet att ett gäng småsparare varken gör från eller till i storbankernas kassa men är vi tillräckligt många går det inte att ignorera. Problemet är var man ska ta vägen. Då det förut fanns massvis med lokala banker som uppmanade en att spara finns nu fyra storbanker som vill att vi ska ta lån.
Om man vill ha ett lönekonto och ett bankkort finns dock ett alternativ som jag kommit fram till är kanske inte optimalt men det bästa tillgängliga - Länsförsäkringar. En medlemsägd bank som erbjuder gratis banktjänster, bankkort och räntor uppåt 3%. En bank där man dessutom kan ha inflytande. En anledning till att många tvekar är nog att processen känns jobbig. Dock kan man skriva på en fullmakt då allting görs för en. Det är enklare än man tror.
Mina sparpengar har jag stoppat i Ekobanken som investerar i etiska och hållbara ändamål.
4 kommentarer:
Ja det är ett oskick att både lämna noll ränta och ta avgift för enkel service. Det är en synnerligen lönsam affärsidé att låna mina pengar gratis och sedan låna ut dem mot fyra procent ränta. Ett påslag på oändligt många procent.
Ska också ta tag i det här tänkte jag. JAK, Ekobanken eller Länsförsäkringar får det väl bli.
Ang. sparande kanske Egen Els solcellssparande kan vara något?
http://egenel.etc.se/nyhet/4-nya-s%C3%A4tt-att-spara-i-solceller
@Axel - Ja, gör det så snart som möjligt och tala om för dem varför. Just det, hade tänkt nämna Egen El också. Det verkar nästan för bra för att vara sant, man får över 3% ränta. Det finns dock ingen insättningsgaranti så det är på egen risk.
@Cykelidag - Exakt. I boken ges ett exempel på Skandias konto som över en femårsperiod legat på ca. 2.5% ränta. "Räknat på en uppskattad gratisinlåning på 160 miljarder kronor tjänade storbankerna ungefär 5.5 miljarder på att inte ge kunderna en marknadsmässig ränta till kunderna det år".
Räkna då in att många sparkonton haft mycket mindre eller 0% ränta under lång tid. Oändliga miljardbelopp som vi ger bort gratis.
Skicka en kommentar