söndag 4 mars 2012

Fords oro

Bill Ford, Fordchef, är orolig. År 2050 beräknas det att det kommer rulla fyra miljarder bilar på världens vägar. Detta i kontrast till dagens ca. en miljard som redan orsakar stora mängder direkta miljöproblem, olyckor, förpestad stadsluft och stillastående köer.

Han håller i dagarna ett key-notetal på Mobile World Congress i Barcelona där han varnar för detta problem och söker samarbetspartner för att arbeta fram nya modeller.

Han höll även ett TEDtal förra året med samma tema.Ford har jobbat inom Ford i över trettio år och han talar som en övertygad miljöaktivist. Samtidigt är han ledare över ett företag som fortsätter skicka ut bensinslukande bilar i världen. Han hade kunnat stoppa all bilproduktion såklart men om inte han tillverkar bilar så gör någon annan det. Hans lösning verkar dock vara att skapa smarta system, vilar som kommunicerar med varandra. Bilar som automatiskt bokar parkeringsplatser. Grönmålning eller ett genuint försök till förändring?

1 kommentar:

Daniel sa...

Tyvärr är pengar viktigare än att värna om miljön, se hela klimatdebatten runt om i världen. Länder vill inte "go green" bara för att de tjänar inte pengar på det, sorgligt men sant!