torsdag 9 augusti 2012

Festivaler tar ställning

Igår meddelade Way Out West att all mat på festivalområdet i helgen kommer vara vegetarisk. Vidare meddelade Malmöfestivalen idag att alla matstånd kommer att ha vegetariska alternativ.

Way Out West motiverar bland annat sitt beslut så här:
Om ni väljer att äta en bratwurst efter festivalen är helt upp till er. Men under festivalen i Slottsskogen finns inte det alternativet. Vi tvingar inte folk att sluta äta kött, men om vi kan påverka miljön om så endast för några dagar så gör vi det. Vi vill sudda bort myterna om att vegetarisk inte är gott och inte mättar, vi vill ifrågasätta normen om att kött är det normala och vegetariskt det onormala.
Malmöfestivalen har liknande tankar men går inte steget ut:
Way Out West tar plats på ett inhägnat område och då blir det lite lättare att ställa större krav. Här konkurrerar Malmöfestivalens stånd med det vanliga utbudet och då tror vi det här är en bra väg att gå, säger festivalens matansvariga Pella Ström till Nytt från Öresund.
Det här tycker ju så klart de redan invigda är fantastiskt men självklart är det inte utan protester. Låt t.ex. bli att läsa kommentarerna till artikeln i Sydsvenskan om du inte känner för att bli arg.

Jag har fortfarande svårt att förstå den där råa ilskan och talet om diktaturfasoner som väcks i människor vid sådana här tillfällen. Jag hade förstått om policyn var att kanske bara servera kålpudding och inget annat. Då hade man kunnat klaga på brist på valmöjligheter. Dock är vegetarisk mat helt enkelt mat. Fast utan dött djur. Alla vinner.

Inga kommentarer: