torsdag 30 september 2010

Kolonilott eller parkeringsplats?

Inklämd mellan stora motorvägar i Solna ligger Västra skogens koloniförening. Den har funnits där sedan 1907 och anlades till SJ:s personal för odling, Järnvägsmännens koloniområde. Det fanns då 478 lotter. Idag finns 16 kolonilotter kvar. Dessa är dock hotade.

"Vi medlemmar i Västra skogens koloniförening vill inte att detta område ska rivas! Vi vill fortsätta ta hand om våra kolonilotter med alla blommor, buskar, träd och odlingar. De flesta av stugorna är från tidigt 1900-tal, och det vore så sorgligt och ovettigt om sådana kulturminnen skulle jämnas med marken. Det danska företaget som vi arrenderar marken av har inga klara byggplaner för området men kommer eventuellt anlägga parkeringsplatser där. Den sista april 2011 skall vi vara borta. Vi har försökt få förlängt kontrakt men utan att lyckats."

I en tid då folk äntligen börjar inse att vi måste ställa om från oljesamhället och att odla egen mat är både hälsosamt, nyttigt, socialt och mentalt berikande samt i framtiden en nödvändighet - så känns det här så sjukt...omodernt. Och idiotiskt. Jag vet inte riktigt vad man kan göra åt det här men ett första steg är att gå med i deras facebooksida.

2 kommentarer:

Mona Wallin sa...

Det är verkligen helt vansinnigt. Tack för att du tar upp det på din blogg. Att göra allt vad man kan för att uppmärksamma fallet är ju en bra början.
Vi får hålla kontakt, jag skrev till Naturskyddsföreningen i Solna, får se om det finns något de kan göra.

Nightwood sa...

Jättebra, jag vill gärna hålla mig uppdaterad. Bra att du engagerar dig.