torsdag 30 september 2010

Smarta små människor

En av de bästa sakerna med internet är TED. Det är dessutom roligt att folk ordnar sina egna tillställningar, TEDx. Ett sådant hölls i Asheville, North Carolina i augusti. Där talade Birke Baehr väldigt initierat och tydligt och vettigt om dagens matkultur, speciellt i amerika. Om hur företag marknadsför sina helfabricerade produkter direkt till barn, om att människor inte vet om var deras mat kommer ifrån och hur människor som håller på med ekologisk odling anses konstiga.

Birke jobbar extra på ett ekologisk lantbruk för att se med egna ögon var hans mat kommer ifrån och lära sig odla själv. Han har dessutom studerat ekonomin och kommit fram till att den ekologiska maten inte alls är dyrare. Under talets gång kommer skratt på helt opassande ställen. Något som Birke tar med ro, hans framställande är moget och självsäkert. Anledningen till att de skrattar är troligtvis att de här åsikterna låter aningen märkliga när de kommer ut ur en 11-årig mun.

Vilken kille. Det är sådant som ger en hopp för framtiden.
Det står även i stark kontrast till den bild av amerikanska barn som visas i Jamie Olivers senaste projekt, att revolutionera den amerikanska matkulturen, framförallt i skolan:

Inga kommentarer: