fredag 1 oktober 2010

Vegetariska Världsdagen

Idag är det Vegetariska Världsdagen. Varje dag är en vegetarisk dag för mig men det är värt att fira lite extra. Djurens Rätt föreslår en trerätters middag och ger lite menyförslag.

Lite historia:
Det var i slutet av femtiotalet som Sverige på en internationell vegetarisk kongress i Hannover, arrangerad av International Vegetarian Union (IVU) väckte frågan om att man borde ha en vegetarisk världsdag.

Mötet beslutade därför att länder runtom i världen skulle fira den vegetariska världsdagen den första söndagen i september. I slutet av åttiotalet beslutade IVU att den 1 oktober skulle göras till vegetariska världsdagen. I dag är firandet mycket varierande.

De senaste åren råder dock en splittring bland länderna inom IVU. England har sedan några år tillbaka en vegetarisk kampanjvecka i slutet av maj. Schweiz har valt att göra något större den 4 okt, som är djurens dag. I Sverige fortsätter vi framgångsrikt att uppmärksamma den 1 oktober.
Hälsorörelsen, dvs. Svenska Vegetariska Föreningen, Riksförbundet Hälsofrämjandet och Veganföreningen i Sverige arrangerar varje år sedan 1995 den Vegetariska Världsdagen.
Dagen till ära har jag gjort en vegetarisk spotifylista.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

Björn sa...

Sedan kan man vänta en månad och fira igen, World Vegan Day den 1 november. Drygt ett halvår senare infaller Internationella fruktdagen 1 juni.

Simon sa...

Vegetarian by proxy! Jag uppmärksammar jippot ifråga genom att inta en stor bit död ko. Vegandagen uppmärksammar jag nog genom en stor bit död ko och en påse geleråttor på gelatinbas.