söndag 17 oktober 2010

Nytt ansikte i Göteborg

Moderatledaren Jan "Göteborg är en bilstad" har avgått och lämnat sin post till en ny förmåga som man kunde läsa om i GP i veckan, Jonas Ransgård. Två saker är direkt positiva; han poserar på en cykel och en av hans hjärtefrågor är att sänka skatten på öl från små bryggerier.

Det här är en fråga som kanske inte är den mest viktiga i klimatdebatten men jag tror att alla små steg är viktiga och det kan hjälpa dels små företagare och få tillbaka en hälsosam ölkultur. Göteborg som alla andra svenska städer hade en gång i tiden mångt fler bryggerier än det har nu. Göteborg hade en gång i tiden över 20 bryggerier. Sedan blev allt Pripps. Nu de senaste åren har en positiv ölrevolution infallit men bland andra Ocean och Dugges som nu nästan vuxit ur sina microbryggerikläder. Här har vi riktigt högkvalitativa öl som produceras lokalt men de är ofta svåra att få tag på. Det är inte alls ovanligt att gå in på ett Systembolag i Göteborg och hitta 10 amerikanska ölsorter som har buteljerats i USA och skeppats hit men inte ett enda lokalproducerat.

Närke Kaggen Stormaktsporter, bryggt utanför Örebro, har i flera år röstats fram som världens bästa öl på diverse ölsiter men Systembolaget tar inte in den. Däremot har många i utlandet lyckats prova på den. När jag läste om Jonas Ransgårds förslag tänkte jag genast på Storbritannien. Även där har ölkulturen kraftigt urholkats. Det är samma historia med ett flertal små lokala bryggerier som blir ett stort, importerad öl fyller barerna och det är oftast lättare att få tag på en simmig flaska Stella än en lokal pint men det finns i stort sett alltid ett lokalt alternativ. Och det finns en lag. Progressiv ölbeskattning finns och fungerar både i Tyskland och Storbritannien.

Alkoholskatten är enligt regeringen till för att avskräcka människor från att dricka för mycket och för att förbättra folkhälsan. Jag har absolut ingenting emot att skatten på Carlsberg och annat svagt massproducerat och importerat höjs rejält. För en gång skull får jag hålla med en moderat:

Mikrobryggeriernas lite dyrare produkter är inget som man köper om man vill ”supa”, utan något man dricker om man vill njuta av en god lokalbryggd öl, oftast i ett socialt sammanhang. Mikrobryggerierna är inget hot mot folkhälsan, däremot är den höjda alkoholskatten ett hot mot vår lokala dryckeskultur som jag tycker vi ska värna om.
Hans Rothenberg.  


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: