fredag 31 december 2010

Saker och ting som gjorde jorden bättre 2010

Listan på saker som gjort världen sämre 2010 skulle bli alldeles för lång så jag struntar helt enkelt i den och koncentrerar mig på positiva saker.

Eyjafjallajökull
Den isländska vulkanens utbrott släppte ut 150,000 ton CO2 om dagen men hjälpte ändå till att minska det totala utsläppen eftersom den enahändigt gjorde det inga protestgrupper, politiska påtryckare eller terrorister lyckats med - totalt stänga ner den Europeiska flygtrafiken i sex dagar. För de som var strandade på olika platser som vi vant oss vid att enkelt resa till på några timmar blev jorden plötsligt väldigt stor. Om det förändrade någons sätt att resa vet vi inte men man kan hoppas att ett tankefrö såddes.

Uttern
2010 var FNs år för biologisk mångfald. Samtidigt var fler djurarter än någonsin utrotningshotade. En positiv förändring dock är att djuren i våra vattendrag verkar må bra. Både i Storbritannien och Sverige har fler uttrar, vattensorkar och bävrar i vattendragen rapporterats. Man kan dra direkta paralleller till deras välstånd och vattenkvalitén.

Italien vs. plast
Italienarna använder 20 miljarder plastkassar om året. Kassar som används en gång och sedan lever kvar i många hundra år eller förgiftar jord och vatten. Nu har Italien infört plastpåseförbud. Från 1 januari kommer man bara erbjuda biologiskt nedbrytbara kassar eller tygkassar.

Double Rainbow Guy
Den 8 januari 2010 vaknade Paul Vasquez och såg ut över landskapet i Yosemite National Park där han bor. Den morgonen bjöd på en dubbel regnbåge och Paul tog sin videokamera för att föreviga ögonblicket. Han lade upp det på Youtube och där låg det ostört ända till sommaren då talk showvärden Jimmy Kimmel hittade det och tipsade sina twitterföljare om det. Väldigt snabbt blev det en internet-meme och videon har nu setts nästan 23 miljoner gånger. Ja, han är troligtvis en gammal hippe som stoppar lite allt möjligt i sin pipa men jag kan inte låta bli att tycka det är fantastiskt att någon kan bli berörd in i själen av ett vackert naturfenomen. De flesta stannar till kanske en sekund när de ser en regnbåge men få uppskattar naturens under så som han. Jag vill tro att om 1800-talets naturromantiker hade transporterats till idag så hade de använt en videokamera istället för penslar och noter för att uttrycka sin kärlek för naturen. Om Double Rainbow Guy har lärt oss något så borde det vara det.Gott nytt år!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: