Jag har inga betänkligheter om Rikus matlagningsskills, han är säkert en utmärkt vegokock. Däremot belyser hans epitet "kändiskock" ett enormt tomrum där det skulle kunna ha stått en hel hög fantastiska kockar som är kända för sin vegomatlagning. Det lagas oerhörda mängder mat i tv men om någonting är vegetariskt är det mer ett sammanträffande, eller en efterrätt som slipper undan köttingredienser. Ett intressant möte uppstod när Per Morberg fick kommentera Jonathan Safran Foers bok "Äta Djur" i Babel i SVT. Han reagerade med avsky, som om köttfabrikens verklighet var nyheter för honom. Han upprepade sin ståndpunkt att vilt kött är mer fördelaktigt. Samtidigt borde han vara medveten om att de som köper hans kokböcker som dryper av välgrillade djurdelar inte får sitt kött från skogen, utan från Ica, via köttfabriken, och antagligen via Sydamerika. Han verkar inte heller ha några problem med att ordna lyxiga troféjakter i Afrika.
När vågar en TV-kanal satsa på en kock som, om inte är exklusivt vegetarian iallafall lagar märkbara mängder vegetarisk mat? En kock som kommenterar allt matsvinn, som visar alternativ till jätteräkor och Nyazeeländskt lammkött. En kock som visar att det inte behöver vara tråkigt eller jobbigt att välja annan mat än den totalt ohållbara mat vi äter nu och som visas i samtliga TV-kockars program.
Här är ett extraklipp ur Babels intervju med Jonathan Safran Foer där han pratar om ett fenomen alla vegetarianer ofelbart har stött på, den extrema ståndpunkt folk ofta tar då man säger att man är vegetarian, "dödar du flugor, har du läderbälte?". Varför diskuterar vi inte istället den riktiga, viktiga frågan, den om det massproducerade köttet?
När vågar en TV-kanal satsa på en kock som, om inte är exklusivt vegetarian iallafall lagar märkbara mängder vegetarisk mat? En kock som kommenterar allt matsvinn, som visar alternativ till jätteräkor och Nyazeeländskt lammkött. En kock som visar att det inte behöver vara tråkigt eller jobbigt att välja annan mat än den totalt ohållbara mat vi äter nu och som visas i samtliga TV-kockars program.
Här är ett extraklipp ur Babels intervju med Jonathan Safran Foer där han pratar om ett fenomen alla vegetarianer ofelbart har stött på, den extrema ståndpunkt folk ofta tar då man säger att man är vegetarian, "dödar du flugor, har du läderbälte?". Varför diskuterar vi inte istället den riktiga, viktiga frågan, den om det massproducerade köttet?
2 kommentarer:
Hej! Tack för dina synpunkter!
Riku är inbjuden att vara profil i en matlagninstävling för att tillsammans med en "riktig" kock komponera en meny.
Riku kommer att laga mat men det är inte pga hans matlagningsskills som vi bjudit in honom utan för att han är en känd och rolig profil som är vegan.
Hej Björn. Tack för kommentar. Ser fram emot mässan.
Skicka en kommentar