En recension av Kollaps – Livet vid civilisationens slut
av David Jonstad. Också publicerad på Econews.
På bokens omslag sitter ett bifallande citat från Anders Wijkman, ”Jag hoppas att många läser denna omskakande bok”. Det är sannerligen en bok som borde läsas av alla men hela dess tema talar för det motsatta. När jag talade mig varm om boken för en kompis som är helt införstådd i klimathotets realitet reagerade denna genast med avsmak och tyckte det lät hemskt deprimerande.
En civilisationskollaps kan ju inte, hur mycket man än anstränger sig, framstå attraktiv, speciellt inte för den stora massa som antingen direkt förnekar att den moderna civilisationen har någon som helst påverkan på vår jord eller de som enträget stoppar huvudet i sanden.
Att en kollaps förr eller senare inträffar är ofrånkomligt i en värld vars hela existens är uppbyggd av olja som vi vet kommer ta slut. När man väl har accepterat det är det bästa man kan göra att förbereda sig och Jonstad jämför det med att ge sig ut på fruset vatten. Har man kunskap, utrustning och sällskap är chansen stor att man lätt tar sig upp igen efter att ha fallit genom isen, ger man sig däremot ut själv i mörkret utan någon som helst förberedelse är risken större att man inte klarar sig.
Trots temat är Kollaps en i grunden positiv bok, den ser möjligheter där andra ser katastrof. Till att börja med kommer kollapsen inte att ske i en explosion à la katastroffilm utan långsamt så att man knappt märker det. Vad som betraktas som normalt förskjuts ständigt och människan är trots allt duktig på att anpassa sig. Jonstad undersöker på ett nyanserat och medryckande vis tidigare civilisationers kollaps som romarriket och mayaimperiet. Romarna visste lika lite som vi att de var på väg mot en kollaps, det skedde gradvis.
Jonstad pepprar boken med liknelser för att försöka visualisera tänkbara scenarion. Ett av de mest träffande handlar om en apfälla. Han reciterar John Michael Greers teori om den mest effektiva apfällan, en burk som är precis stor nog för en apa att få in sin hand. När apan greppar maten som ligger i botten är det omöjligt att få ut handen. När jägaren kommer behöver han bara lugnt gå fram och fånga apan för den vägrar släppa utan kämpar allt hårdare för ett omöjligt syfte. ”Apor, likt oss andra tenderar att vara så fokuserade på att uppnå ett omedelbart mål genom invanda metoder att de tappar kontakten med de mer överordnade prioriteringarna som gjorde mål och metoder meningsfulla från första början.”
När nu så många väljer att ignorera de annalkande hoten blir den självklara knäckfrågan, hur ska man få med alla på att arbeta mot ett gemensamt hållbart mål? Jonstad konstaterar att en planerad ekonomisk recession som skulle kunna hejda klimatförändringarna knappast är möjlig och att ett realistiskt sätt att förhålla oss till följderna är att se det inte som ett problem, utan som ett predikament – en besvärlig situation som vi får lära oss hantera.
Vi måste hantera den genom att återgå till att leva mer lokalt, lära oss att reparera saker, hantverk och allmänna händiga kunskaper, odla och preservera mat och framför allt ta hjälp av varandra. Jonstad berättar hur det ofta i katastrofer talas om hur våldet går över styr och allting plundras. Tvärtemot har vi bevis på hur människor ofta instinktivt hjälper varandra i kriser, som ransoneringen och volontärarbetet i Sverige under andra världskriget och New Orleans efter Katrina då plundring förekom men oftast för att skaffa mat åt folket i tältlägren.
Kollaps är en bok så många som möjligt borde läsa och i stället för depression kan den säkerligen uppmuntra till förändring.
söndag 29 januari 2012
torsdag 19 januari 2012
Nyårslöfte #2 - Hej växter
Trots att jag varit vegetarian i cirka 14 år och inte saknar kött på något sätt så händer det ibland att jag fastnar i rutinen att byta ut köttet. Om man till exempel gör en potatisgratäng tänker jag genast på att komplementera den med en vegoburgare eller sojakorv. Det här tänkte jag nu ändra på och jag har beväpnat mig med Hugh Fearnley-Whittingstalls bok Veg Every Day. Hugh har tidigare fört kampanjer för att få brittiska matjättar att hålla sig till standarder för human djurhållning och sluta köpa in rödlistad fisk. Han har dock alltid varit en stor köttätare och till och med skrivit en tegelstenskokbok helt enkelt kallad Meat. Nu har han dock gått över till en mer växtbaserad diet och ser, oavsett orsaken, faktiskt väldigt mycket hälsosammare ut. Så här säger han:
Let me be clear: I have not become a vegetarian, nor do I think I ever will. So the dialogue I'm keen to begin with other meat-eaters is not about vegetarianism, it's about vegetables. I would love to persuade you to eat more vegetables. And thereby to eat less meat – and maybe a bit less fish too. Why? To summarise, we need to eat more vegetables and less flesh because vegetables are the foods that do us the most good and our planet the least harm. Do I need to spell out the arguments to support that assertion? Is there anyone who seriously doubts it to be true? Just ask yourself if you, or anyone you know, might be in danger of eating too many vegetables. Or if you think the world might be a better, cleaner, greener place with a few more factory chicken farms or intensive pig units.
I boken beskriver han hur det är en kokbok om grönsaker snarare än en vegetarisk kokbok, hur han skulle ha kunnat inkludera kött i utkanten av receptet men valde att inte göra det för att han tycker det är viktigt att vi släpper taget om köttet, att det måste finnas där för att det ska vara en "riktig" måltid och ändra på hur vi tänker på mat och hur man kan kombinera olika maträtter.
Trots att LCHF-dieten gör att folk proppar i sig mer djur än vanligt så vågar jag hoppas på grönsakernas framfart. I en artikeln i DN där det spås om vad som kommer hända 2012 står det så här:
I min nya grönsaksinspirerade matlagning har jag just (otroligt nog inte förrän nu) hittat fram till pumpa. Ungsrostad pumpa kan sannerligen rekommenderas:
Trots att LCHF-dieten gör att folk proppar i sig mer djur än vanligt så vågar jag hoppas på grönsakernas framfart. I en artikeln i DN där det spås om vad som kommer hända 2012 står det så här:
Vi vaknar upp från köttkoman, slutar inte äta djur men förfinar vår konsumtion. Och samtidigt kommer den nya trenden: växtbaserat. Ingen vågar kalla det vegetariskt, men ”riktiga män äter sallad” konstaterar titeln på en kommande bok av Mai-Lis Hellénius. På Mattias Dahlgrens restaurang i Stockholm lanserar man i januari en ”växtbaserad” meny. I England har matbutikskedjan Marks & Spencer nyligen släppt nya premiumprodukter med etiketten ”Lovely vegetables”, och världen runt fortsätter man under 2012 att arrangera köttfria måndagar.Jag är helt med på att kalla det växtbaserad diet, tänkt om någon kunde komma på någon övertygande reklam som framställer växter som manliga och potensgivande. Växter om något är väl styrkegivande, tänk ett litet skott som kan bryta sig upp genom asfalt jämfört med en tvångsgödd kycklig som inte ens kan stå upp.
I min nya grönsaksinspirerade matlagning har jag just (otroligt nog inte förrän nu) hittat fram till pumpa. Ungsrostad pumpa kan sannerligen rekommenderas:
söndag 8 januari 2012
Nyårslöfte #1 - Hejdå Nordea
Jag vet inte riktigt när jag blev en Nordeakund men det var långt över 15 år sedan, när det fortfarande hette Nordbanken och jag fick gå och hämta ut pengar på posten med utbetalningskort och bankbok. Sedan dess har jag haft alla mina sparpengar där och fått nöjet att bli debiterad en summa varje månad för att få vara kund hos Nordea, bland annat har de dragit en fast summa för "personlig service". Såvitt jag vet har jag aldrig fått den där servicen. Samtidigt har jag de senaste åren haft 0% ränta på mitt sparkonto. Alltså, ingen service, ingen ränta, på det hela har jag gått back på att vara Nordeakund samtidigt som de dragit nytta av mitt kapital, lånat ut det till överbelånade bostadsägare, investerat det i bland annat olja och vapen samt betalat enorma bonusar till sina aktieägare och chefer.
I Joel Dahlbergs bok Bankbluffen som detaljerar exakt hur storbankerna spelar efter egna regler, undanhåller information och kammar åt sig enorma vinster på våra pengar varje år behandlar han bland annat fondförvaltningen:
Det håller många svenskar med om, speciellt efter höstens nyheter om massuppsägningar och en VD som trots dåliga resultat, förutom sin lön på 10 miljoner (TIO MILJONER), + pension och bonusar inte anses ha råd att betala sin egen lägenhet. Det var någonstans här droppen fick min bägare att rinna över:
I Joel Dahlbergs bok Bankbluffen som detaljerar exakt hur storbankerna spelar efter egna regler, undanhåller information och kammar åt sig enorma vinster på våra pengar varje år behandlar han bland annat fondförvaltningen:
"Handelsbanken har det sämsta utfallet med endast tre fonder som slagit index, följt av Nordea med fyra. jag kan inte tänka mig någon affärsverksamhet där man accepterar en så här hög grad av misslyckande. En tandläkare som misslyckas med sex av sju lagningar eller en kock som måste kassera nio av tio rätter blir inte långvarig i sitt yrke. Men i fondbranschen är detta helt accepterat, det fortsätter år efter år...
Här har vi alltså en hel yrkesgrupp inom fondbranschen som inte fyller någon annan funktion än att med hjälp av en undermålig sparprodukt se till att bankerna får in fondavgifter. Och de här personerna tjänar flera gånger mer än en sjuksköterska eller lärare och betydligt mer än en läkare eller en minister i den svenska regeringen. En bank som låter sådant fortgå år efter år har i mitt tycke förbrukat sitt förtroende".
Det håller många svenskar med om, speciellt efter höstens nyheter om massuppsägningar och en VD som trots dåliga resultat, förutom sin lön på 10 miljoner (TIO MILJONER), + pension och bonusar inte anses ha råd att betala sin egen lägenhet. Det var någonstans här droppen fick min bägare att rinna över:
– Det kan vara svårt för er svenskar att minnas att Christian faktiskt inte är svensk utan har ett hem i Köpenhamn.
När SVT frågar honom om det inte är så att Clausens ersättning på cirka 10 miljoner kronor om året bör räcka för att köpa en lägenhet själv, svarar Wahlroos:
– Jag skulle gärna höja hans lön så att han skulle kunna köpa flera lägenheter om han så vill, säger han till SVT.
Från SVD.
Efter att i åratal tänkt att man borde rösta med fötterna och byta bank så har jag äntligen tagit steget. Nu får det vara nog. Om vi är många så kan vi göra en skillnad. Jag vet att ett gäng småsparare varken gör från eller till i storbankernas kassa men är vi tillräckligt många går det inte att ignorera. Problemet är var man ska ta vägen. Då det förut fanns massvis med lokala banker som uppmanade en att spara finns nu fyra storbanker som vill att vi ska ta lån.
Om man vill ha ett lönekonto och ett bankkort finns dock ett alternativ som jag kommit fram till är kanske inte optimalt men det bästa tillgängliga - Länsförsäkringar. En medlemsägd bank som erbjuder gratis banktjänster, bankkort och räntor uppåt 3%. En bank där man dessutom kan ha inflytande. En anledning till att många tvekar är nog att processen känns jobbig. Dock kan man skriva på en fullmakt då allting görs för en. Det är enklare än man tror.
Mina sparpengar har jag stoppat i Ekobanken som investerar i etiska och hållbara ändamål.
tisdag 3 januari 2012
Max och den försvunna falafelburgaren
Nästan ett år sedan den o-roliga historien med Pressbyrån som skämtade om sin avsaknad av vegetarisk korv kommer nästa vegetariska snabbmatsbesvikelse. Hamburgerkedjan Max som för mig är något av en guilty pleasure jobbar hårt på sin miljövänliga image vilket skiljer dem från övriga snabbmatskedjor. Oavsett intentioner så säljer de massproducerat kött och tillsatsmat i engångsförpackning och det kan aldrig någonsin bli miljövänligt.
Trots detta hade de två vegetariska burgare. Fast inte längre, av någon outgrundlig anledning har de slutat sälja sin falafelburgare och protester har börjat strömma in. Frågan är om det kommer göra någon skillnad?
Trots detta hade de två vegetariska burgare. Fast inte längre, av någon outgrundlig anledning har de slutat sälja sin falafelburgare och protester har börjat strömma in. Frågan är om det kommer göra någon skillnad?
På många HAMBURGER-restauranger i USA - burgarens heliga land - finns det många olika sorters vego-burgare att välja bland. De smakar ofta tusen gånger bättre än de svenska. Nu är inte MAXs vegoburgare så äcklig som den skulle kunna vara, men definitivt inte så god som den skulle kunna var heller! MAX är det enda vettiga alternativet för oss som inte äter kött och inte vill stödja de amerikanska kedjorna. Om ni bryr er om ert rykte som svenska, moderna och miljömedvetna måste ni lägga lite energi på att ha ett hyfsat vegetariskt utbud! Kom igen nu!
Plus sluta se oss vegetarianer som hälsofreaks! Många av oss äter vegetariskt av andra skäl. Dessutom skulle jag ärligt talat aldrig gå till MAX om jag var ute efter hälsoriktigt mat... Ge oss bara GOD vegetarisk mat, hur svårt ska det va?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)