söndag 21 juni 2009

På den sjunde dagen gav vi djuren en sportslig chans

Paul McCartney, skalbagge och allmänt levande legend har startat ett finfint initiativ: Köttfri måndag. Ett utmärkt och vettigt förslag som man tycker borde vara standard för de flesta ändå. Även om man är köttätare måste man väl inte nödvändigtvis äta kött varje dag? Och om man inte har koll på vegetarisk mat så är det ett utmärkt tillfälle att välja en dag i veckan då man provar något nytt och inser att mat inte behöver innebära dödande av djur. Miljöpåverkan av köttproduktionen är enorm och en minskning av köttätande skulle göra väldigt stor skillnad. Paul McCartney hade följande att säga:
Having one designated meat-free day a week is a meaningful change that everyone can make, that goes to the heart of several important political, environmental and ethical issues all at once,” he said. We should care about climate change because if we don’t, we are going to leave our children and their children in a hell of a mess.

Självklart kommer det här störa någon och i detta fallet var det brittiska National Farmer's Union som tyckte att McCartney överdriver köttproduktionens miljöpåverkan och att ens diet är ett personligt val som ska respekteras. Ursäkta min franska men, nej, det tål att diskuteras och ställas krav. För tillfället går massiva subventioner till köttproduktionen och det är inte ok. Är det verkligen ett rättighet att ta en annan varelses liv bara för att du råkar tycka att deras kött är gott? Är det verkligen så svårt att mindre kött när vi vet om hur stor miljöfaran är och att alla våra handlingar räknas?

Inga kommentarer: