måndag 5 juli 2010

Biomimicry

Det finns en väldig tilltro på att tekniken ska lösa klimatproblemet, att det kommer komma lösningar för att effektivisera och förbättra den teknologi som vi använder. Istället för att förändra våra destruktiva vanor så ska vi fortsätta som vanligt och hoppas på att dessa uppfinningar kommer så fort som möjligt. Jag är skeptisk till den inställningen. Har nyligen läst en intressant intervju med Janine Benyus, ledande expert på biomimicry. Jorden är extremt intelligent, allt i naturen ingår i ett kretslopp, organisk massa producerar saker men den bryter också ner och återvinner saker.

Hon har hjälpt många företag att ta exempel från naturen och använda dem för att skapa en bättre produkt. Nike har tittat på hur leoparder springer för att förbättra sina skor, ingengörer av vattenrenande maskiner har tittat på hur snäckor avkalkar sig själva. Att imitera hajskin kan göra flygplan och båtar mer effektiva, att imitera en vals fenor kan göra vinkraftverk mer effektiva.

En av Benyus stora ambitioner är att göra processer hållbara. Det finns metoder i naturen som vi kan efterhärma för att framställa de produkter vi gör men i ett kretslopp. Det är den stora designnöten att knäcka.
Hon håller ett enormt inspirerande och intressant tal på TED. Det är väl värt att se.

Inga kommentarer: