fredag 2 juli 2010

Kan man inte vara inne är det bättre att alltid vara ute

Kort modehistoria:
Förr - hade man ett eller ett par klädesplagg. En man hade kanske en vardagskostym och en finkostym. Dessa tvättades sällan eller aldrig. Under det hade man underkläder av olika slag som tvättades.
Lite senare - Mode blev tillgängligt för alla, man kunde köpa plagg som var trendiga under den epok man levde i eller sy upp egna kläder enligt modet.
Nu - får butikerna in senaste modevarorna varje vecka. Shopping är ett av de största fritidsintressena.

Från SVD:
– En vanlig t-shirt av bomull är mindre energikrävande i tillverkningen än polyestertoppen. Men den tvättas och torktumlas betydligt mer. För den är användningen av plagget den största miljöboven. Tvätten kan stå för upp till 85 procent av ett plaggs totala energikostnad.


Enligt en holländsk studie lever ett vardagsplagg i genomsnitt tre år och fem månader, det används totalt 44 dagar och tvättas med 3,1 dagars intervall.
Kläder är inte längre en nödvändighet, det är en slit-och-släng vara, en statussymbol, ett uttryck för en livsstil. Samtidigt som att ekologiska kläder blir trendiga så köps det enorma mängder lågpriskläder som inte är menade att bäras mer än någon månad. Jag väljer att illustrera detta med ett citat från Madonnas avkomma:
OK but no joke gladiator sandals are OUT. They came out in summer 2008 and I was like, ok those are really cute. Then 2009 comes around and people are still wearing them so I’m like, ok whatever it’s just a phase. BUT NOOOOO. Because good old 2010 is now coming along and people are STILL wearing them, and then I was just like OK NO! It’s been three years people COME ON!!!!!!!!! I’m just like what????
Därför känns The Uniform Poject väldigt uppfriskande. För hundra år sedan vad det självklart att bära samma plagg varje dag, nuförtiden är det en radikal idé, så radikal att Sheena Matheiken, bloggare från New York startat ett välgörenhetsprojekt runt den. Hon har burit samma klänning i ett år och varje dag stylat om den med olika accessoarer (för det är vad man gör när man är en cool New Yorkbrud). Under tiden har pengar samlats in för att sätta indiska barn i skolgång. Projektet är nu inne på år två och 287 barn har fått börja skolan.

Uniform Project Picture Book from The Uniform Project on Vimeo.

Detta får mig osökt att tänka på ett fantastiskt Seinfeld-avsnitt där Jerry träffar en tjej som alltid har samma klänning.

I samma anda rör sig projektet Six Items Or Less. Det är en global utmaning att under en månad endast använda sex eller färre klädesplagg. Det låter för mig som en ganska lätt utmaning men med tanke på folks bångnande garderober (även jag har väldigt mycket mer än sex plagg där) får man nog vara väldigt flexibel.

Inga kommentarer: