onsdag 30 juni 2010

Vitaminvatten

De här sparsmakade flaskorna började dyka upp överallt förra året. Uppenbarligen funkar det inte längre att bara sälja vatten. Har folk äntligen kommit på att det är osmart att betala för något man kan få gratis, i bättre kvalite samtidigt som man besparar miljön?

Har länge funderat på innehållet i de här flaskorna tills jag såg Ika Johannessons artikel i senaste Filter.

− Ur ett hälsoperspektiv är dryckerna helt onödiga. Det är väldigt ovanligt med vitaminbrist i Sverige. Dessutom innehåller frukt och grönsaker fler hälsosamma ämnen än vad som tillsätts i drycker. Det innebär att kroppen hanterar de dyrbara tillsatserna som alla andra överskottsämnen, och kissar ut dem, förklarar Lena Björck, nutritionist på Livsmedelsverket.


Dessutom innehåller dryckerna socker, ungefär hälften så mycket som i en vanlig läsk. VD för Vitamin Well, Jonas Pettersson, förklarar varför:

− Det är omöjligt, ingredienserna, vitaminerna, mineralerna och olika extrakt smakar inte speciellt bra. Vi försöker maskera smaken med en så låg sockerhalt som möjligt.

Jens Pettersson försvarar sig med att Vitamin Well ofta jämförs med vanligt kranvatten, frukt och brustabletter, som är betydligt bättre, och menar att de istället borde jämföras med det som står bredvid dem i hyllan - läsk.

Alltså är det som flaskvatten fast värre då man får i sig onödigt socker och vitaminer som man ändå kissar ut.

The Story of Bottled Water with Annie Leonard from kompozit on Vimeo.

1 kommentar:

victoria sa...

Hej Marie!

Du frågade i min blogg varför jag slutade vara vegetarian efter 14 år.

Anledningen till det var att jag var så TRÖTT på maten jag åt. Soyabiffar hit och soyakorvar där, linsgryta hit o grönsaker dit...
Sen blev jag även laktosintolerant vilket begränsade mig ännu mera, då kunde jag inte käka Quornprodukter längre eftersom många av dem innehöll laktos. ( men nu äter jag prolaktas, så jag slipper tänka på det nu som tur är )
Jag blev vegetarian som 13-åring och vid 25-årsåldern så valde jag att introducera fisk. det tog lång tid innan jag fick in det i munnen pga den mentala spärren. Sen började jag äta kycklig. men så åt jag typ bara kyckling, så nu i höstas bestämde jag mig för att börja äta kött. Jag orkade inte bry mig längre. jag slutade i princip att äta. mat var inget kul o jag åt hellre smörgås, och så var det väldigt länge.
Jag har fortfarande samma tankar som jag haft under alla år, att man inte ska äta kött, men jag orkar inte bry mig längre...Nu äter jag ordentligt.