torsdag 3 juni 2010

Oljeläckan är naturlig

Det är ett naturligt fenomen att olja läcker ut från havsbotten och ut i vattnet. I Mexikanska gulfen läcker det ut cirka 980,000 fat olja per år av sig självt. Detta vill självklart vissa försvara och påstå att den av BP framkallade katastrofen inte är något annat än en naturlig företeelse.

Det är ofta klimatförändringsförnekare använder liknande argument för att försvara sig och vår konsumtionslivsstil.
-Visst, vi släpper ut koldioxid men det gör ju vulkaner och växter också.
-Visst, det blir varmare men det är helt naturligt, jorden har perioder med olika grader.
-Visst, fisken försvinner men det är helt naturligt, djurarter kommer och går.

Den finns ingen mer intelligent design är jorden själv, ekosystemen är så perfekt utformade att allting balanseras ut. Olja läcker ut naturligt i havet men i små mängder på stora ytor och det bryts så småningom naturligt ner av bakterier. Det finns dock ingenting naturligt i att enorma mängder olja läcker ur ett manuellt borrat hål i havsbotten och lägger sig i ett tjockt lager över allt levande. Visst, förnekarna har rätt i att jorden är otroligt slagtålig, den har metoder att reparera sig själv, även när vi lyckats störa ekosystemen och fullständigt kasta om klimatet så kommer jorden så småningom att återhämta sig men om Rush Limbaugh med vänner tror att människor är lika slagtåliga så kommer de få en otrevlig överraskning.

2 kommentarer:

Emil Gustafsson sa...

Hej!

Först och främst, tackar för din intressanta kommentar på min blogg!

Ang. Oljeläckan är naturlig. Det är jättekul att du uppmärksammar en sak som denna. Jag har också länge stört mig på folk som tror att våra dumheter är naturliga bara för att sådant händer i naturen. Snacka om missförstånd av ordval. Gillar jättemycket bloggen med bra tankar och fina konstateranden. Lycka till!

Nightwood sa...

Tack! Nu blir jag glad i hjärtat.