Jag älskar öl. Det dödar dina hjärnceller och ger dig en utstående mage men det är så gott. Det har bara fyra ingredienser men oändliga variationer på smak. Det har brygts i alla tider och dracks förr oftare än vatten eftersom det var renare. Det jobbiga med att bli äldre är att man blir mer kräsen. När jag förr var helnöjd med en blaskig kolsyrad standardöl vill jag nu hellre ha riktig ale som handpumpats fram. Och om man har smakat riktig öl är det svårt att gå tillbaka. En av de bästa ölupplevelserna jag haft var i ett Österrikiskt munkbryggeri där ölen var färsk och underbar direkt upptappad ur en tunna.
Göteborg var en gång fyllt av bryggerier. Maltdoften måste ha legat tung över staden. Kungstorget där en av stans äldsta pubar 7:ans ölhall ligger var smockfull av ölhallar, bara en finns kvar, på nummer 7. Den vackra byggnaden som hyste Lyckholms bryggerier har legat öde flera år men nu bryggs det återigen öl där, hos mikrobryggeriet Dugges.
De senaste åren har flera mikrobryggerier poppat upp runt om i landet. Många har tröttnat på den blaskiga opersonliga ölen och vill dricka öl som har en historia, en lokal anknytning och något extra. Om den är både lokal och ekologisk är det ännu bättre.
Säga vad man vill om systemet men de ger en valmöjlighet. Det finns ett ganska bra utbud av svensk öl tillverkad i liten skala men jag tycker det är snett att man på ett systembolag i Göteborg inte kan hitta Ocean som bryggs där men man kan lätt hitta öl från USA, Kina, Sri Lanka och Australien som buteljerats i sitt hemland och transporterats till Sverige.
The Guardian har en artikel som handlar om hur stort fotavtryck öl har och här är en snabb uppställning:
300g CO2e: lokalt bryggd öl ur tunna på puben
500g CO2e: lokalt buteljerad öl från butik eller utländsk öl ur tunna på puben.
900g CO2e: buteljerad öl från butiken som fraktats långväga.
Några flaskor om dagen gör att man kommer upp i ett ton CO2 om året. Siffrorna är från en studie Mike Berners-Lee gjorde.
Det finns mycket gråzoner. Oppigårds bryggeri i Dalarna gör bland annat ett amarilloöl med humle importerad från USA. Brooklyn Brewery har en stark miljöprofil, de har vindkraftverk som ger dem energi till att driva bryggeriet. Det går att få på systemet och på många pubar men hur miljövänligt är det att dricka öl som skeppats från USA?
Jag mailade systembolaget för att fråga om detta för ett tag sedan men har inte fått något svar.
1 kommentar:
Helt klart tänkvärt. Attans att det ska vara så gott, men tycker även jag att det är kul att det dyker upp mer och mer småskaligt :)
Skicka en kommentar