tisdag 22 juni 2010

Sveriges stödjer oljeborrning i Arktis

Oljan har spytt ut i Mexikanska golfen i 63 dagar nu och läget förvärras för varje dag. President Obama har lagt ett sexmånaders förbud på havsbottensborrning men det kan komma att hävas då bland annat de amerikanska golfstaterna har efterfrågat detta. “This is environmental disaster. Let’s not make an economic disaster,” sa Henry Dart, en jurist för Louisianas regering. Bussiness as usual alltså.

Samtidigt som Sverige presenterar sina miljö- och klimatmål där de tydligt säger att ett samhälle beroende av olja är ohållbart så ska den svenska isbrytaren Oden hyras ut till det amerikanska företaget GX Technology för en expeditionsresa till Arktis för att leta olja.

Andreas Carlgren som vid det här laget måste vara van att försvara regeringens beslut som går stick i stäv med deras uttalade klimatmål säger att: "Vi styr inte bort från oljeberoendet genom att reglera den enskilda isbrytaren". Vilket han förvisso har helt rätt i. Om inte Oden gör det kommer någon annan göra det men kanske kan Sverige med sitt oförtjänt goda rykte som ett land på framkant i miljötänk offentligt ta ställning emot oljeborrning i Arktis?

Inga kommentarer: