onsdag 2 juni 2010

Ta makten över BP

Den största miljökatastrofen på länge förvärras för varje dag som går. Oljeplattformen Deepwater Horizon exloderade 20 April. Nu över en månad senare fortsätter olja, som legat under jorden i miljoner år, välla ut i havet i enorma mängder. Räksäsongen som skulle påbörjats för fiskarna i området nu i dagarna är inställd, stränder är oljefyllda och livet för de arter som lever i haven är osäkert, potentiellt förintande om det är så att läckan inte kommer kunna stoppas förrän augusti.

På mitt senaste inlägg kommenterade Marcus Ljungqvist att man kan hoppas att BP går under av katastrofen. Det verkar mer och mer troligt. Under det första kvartalet redovisade BP en vinst på $5.6 miljarder men sedan den 20 april har börsvärdet gått ner med 36%. Det är ingen omöjlighet att det här kan sänka företaget. Kommer staten gå in och rädda dem? Ingenting är omöjligt och gamla hutlösa giriga företag har räddats av stater förut. Det finns dock de som vill beslagta företaget. Seize BP säger att "När räkingen kommer har BP lämnat stan, företaget kommer bli "omorganiserat" eller upplöst och tillgångarna blir överlämnade till ett annat konglomerat innan de behöver betala. Cheferna kommer få fallskärmar och de människor vars liv blivit förstörda kommer bli lidande."

Under helgen kommer det hållas protester i städer över hela USA och de kommer kräva att BP hålls till svars för det de har orsakat och att de som fått sin livnäring förstörd kommer bli ersatta.

Även om BP går under och även om de faktiskt tar ansvar för det de gjort finns gott om andra som är villiga att borra djupare för att komma åt oljan. Under tiden kan man hoppas på att det här blir en väckarklocka för folk att vi behöver bryta vårt oljeberoende och att det finns många sätt att göra det på.

Inga kommentarer: