torsdag 10 juni 2010

Bli rik på att försämra miljön


Kommunalråd i Göteborg uppmanas indirekt att köra så mycket bil som möjligt eftersom bränsleförbrukningen påverkar deras pensioner. Alltså, ju mer de kör och ju mer bränsleförbrukande bilar de har, desto mer pension.
Det låter vansinnigt men det är sant och kommunalrådet Kia Andersson (MP) har lagt fram en motion för att avskaffa bilförmånerna. Detta möts så klart inte av applåder hos hennes kollegor utan ilska.
På sin blogg skriver hon:
Det lönar sig att åka så mycket bil som möjligt. Lägg märke till att det inte är en tjänstebil utan en ren förmånsbil. En chef åker kollektivt till arbetet men har bilen hemma för användning på fritiden och hur den används på övrig tid är upp till den personen ingen begränsning på vem som får köra bilen... Servicepaketet som kostar kommunen 60 000 kr/ förmånstagare och år inkluderar i stort sätt allt, även byte till vinterdäck... Den årliga slutnotan för bränsle blir för staden 36 000 kr/år och förmånstagare i snitt.
I GP 9 juni kommenterar det moderata kommunalrådet Jan Hallberg:
"Jag tycker inte vi kommunalråd behöver huka oss. Vi har bra mycket lägre lön än motsvarande politiker i Stockholm."
Ett göteborskt kommunalråd har 49700 kronor i månaden. En summa som man tycker borde kunna bekosta både en bil, en fin cykel och ett månadskort på västtrafik. En medianlön för ett vårdbiträde är 16909 kronor i månaden. De har ingen förmånsbil och kommer dessutom få värkande kropp och förslitningsskador innan pension.
Jan Hallberg har som undertitel på sin blogg "För ett bättre Göteborg" och en av hans målsättningar med sin politik är att "Se till så att det är snyggt och säkert i hela Göteborg". Han illustrerar dessutom sin blogg med bilder på oförstörda naturområden, pittoreska röda små hus vid havet och sig själv, smajlande i Saluhallen (vars tillhörande torg en gång var ett torg men nu är en parkeringsplats och hade blivit ett parkeringsgarage om Jan Hallbergs parti hade fått bestämma).


"Vi lever i en bilstad. Samtidigt som miljöpartisterna gråter floder när Volvo säger upp folk, lägger de gång på gång bilfientliga förslag."
Göteborg är en mellanstor stad med utmärkt kollektivtrafik och cykelbanor, absolut inte perfekta cykelbanor men det är lätt att ta sig omkring i Göteborg och ytterområden. Anneli Hulthén är här ett föredöme som har avsagt sig sin bil och cyklar till jobbet. Ja, det är en stad som under 1900-talet delvis livnärde sig på biltillverkning och som mejade ner fullt fungerande stadsdelar för att bygga motorvägar men det betyder inte att det är en "bilstad", vi vet bättre nu. Eller snarare, vi borde veta bättre.

Karl Henrik Sax på GT tillägger att:
"De glömmer medvetet räkna med förtjänsten av sparad tid och högre effektivitet när politiker och chefer snabbare kan ta sig mellan sammanträden och andra uppdrag, i olika delar av stan."
Jag antar att han aldrig cyklat i rusningstrafik i Göteborg. Där cyklar man dagligen lätt förbi stillastående bilar (fulla med frustrerade förare, en per fordon). Dessutom skulle det säkert vara nyttigt för politiker att ta spårvagnen då och då. Kanske skulle det ge en verklighetsuppdatering.

Förslaget är inte bilfientligt i sig, det säger bara att skattebetalare inte borde betala politikers förmånsbilar och att överdriven bränslekonsumtion inte borde belönas.

Inga kommentarer: