onsdag 26 maj 2010

Hur djupt kan man gå?

Oljan fortsätter läcka ut ur havsbotten. BP suger upp en del av den men bara en bråkdel av det som rinner ut i vattnet och vidare upp på stränder där den lägger sig överallt. Bilden är från Time och visar hur oljan letar sig upp på en strand i Louisiana. BP påstår att 5000 fat läcker ut varje dag men forskare hävdar att det är närmare 115,000 fat. För BP betyder det massor av förlorade pengar. För miljön i närområdet betyder det förödelse och för haven i allmänhet är det mycket allvarligt. Det är inte bara förlorande intäkter för BP. De kommer även få stå till svars för sin ansvarslöshet. Räddningsaktioner har hittills kostat $760 miljoner, böter för $60, ersättning för fiskare och andra som direkt drabbas plus att de kan få betala mellan $1,100 - 4,300 per fat spilld olja till de stater som blivit påverkade.

Trots denna katastrof kvarstår faktumet att vi är desperata efter mer olja för att smörja våra ekonomier. Därför har Shell planer på att borra i Norra Ishavet ovanför Alaska i början av juli. En olycka där skulle förgöra många utsatta djurarter och naturområden samt påskynda klimatförändringarna. Ishavet har för närvarande 22% av jordens återstående oljeresurser och det är så klart en guldgruva för profitörer. Shell har betalat $3,5 miljarder för borrättigheter och tänkter trots vad som hänt i gulfen fortgå med sina planer. De påstår att det har lärt av BPs misstag och tänker ta extra säkerhetsåtgärder.

Vi lägger våra naturresurser och vårt livsklimat och fortsatta framtid på jorden i händerna på profitörer som Tony Hayward på BP som sagt mycket om katastrofen, bland annat:

1. "The Gulf of Mexico is a very big ocean. The amount of volume of oil and dispersant we are putting into it is tiny in relation to the total water volume."

-- Tony Hayward, 13 maj, 2010

2. "I think the environmental impact of this disaster is likely to be very, very modest."
-- Hayward, 18 maj, 2010

3. "Do I feel that anything I've done I would have done differently? Not at all."
-- Hayward, 18 maj, 2010, after previously admitting in an interview published May 14, "We made a few little mistakes early on."

Saxat från Grist.

7 kommentarer:

Ivan L sa...

Att vi har nått "the end of cheap oil" råder det ingen tvekan om. Dessa droppar blir väldigt dyra. Känns bra att cykla och köra de fåtal bilmilen i en gasbil. Även om Göteborg Energi på grund av senfärdig biogasutbyggnad måste blanda in 50 procent fossilgas.
Å andra sidan tycks bensinen ännu inte ha blivit kännbart dyr med tanke på det slentrianmässiga tomgångskörandet som jag ser varje dag.
Är ransonering enda sättet att få in lite sparsamhet i folks beteende?

Marcus Ljungqvist sa...

Man blir så ledsen på sånt här. Jag hoppas innerligt (vilket givetvis inte kommer falla in) att BP går under av detta. Det är för mig en gåta hur människor (läs makthavare) kan blunda för sånt här. Jag håller med Ivan, känns ofantligt skönt att cykla nuförtiden. Dessutom ger det en mer kraft att fortsätta skriva och kämpa för att man ska dra ner på utvinnandet av naturresurser, må det vara olja eller något annat.

Marie sa...

Ni har båda rätt om cyklandet. Läste GP idag, cirka 4-5 sidor om bilar och motorcyklar. Var är cykeldelen?

@Ivan: Är Göteborg Energi det bästa alternativet som finns tillgängligt just nu? Eller hur, det är uppenbarligen inte tillräckligt dyrt för att slentrianköra bil. Läste någonstans, kommer ej ihåg var att USA skulle totalt kollapsa om bensinpriset gick upp till 7 dollar, vilket priset ligger på i Sverige nu. De kör dock väldigt mycket mer bil än oss. Jag ser inte hur den stora massan kommer att utöva sparsamhet och därmed begränsa sina liv så länge de inte konkret måste göra det.

@Marcus: Eller hur, man kan hoppas. Tyvärr är det enda som kommer hända då att det blir fler tillfällen för Shell och resten. Politiker, speciellt i USA är så tätt involverade med oljeindustrin. Dessutom är de så fast i tillväxttänket och där ingår inte en värld utan olja och snabba pengar.

Anonym sa...

Jag vet inte om det exakta rättsliga läget men enligt denna artikel i NY Times http://www.nytimes.com/2010/05/02/us/02liability.html är BP's ansvar begränsat till 75 miljoner USD för eventuellt skadad egendom och förlorad inkomster enligt Oil Spill Liability Trust Fund. Givetvis får de stå för uppsamlingen av oljan men i övrigt verkar skadeståndet begränsat.

Nightwood sa...

Så skattepengar betalar istället för BP. Kan man hoppas på en skattehöjning?

Anonym sa...

Hittade en annan artikel. http://topics.nytimes.com/top/reference/timestopics/subjects/e/exxon_valdez_oil_spill_1989/index.html?inline=nyt-classifier. Exxon har inte betalat mer än 500 miljoner USD i skadestånd. Dock har de fått betala mer än 1 miljard i upprensningen plus skadestånd. Fast det har kostat mer för skattebetalarna, mycket mer. BP låtsas säkert vara tillmötesgående nu i början sen blir det säkert en långrandig process i det mer tysta för att sänka skadeståndskraven så mycket som möjligt. Resultatet vet vi om 15-20 år.

Nightwood sa...

Dessutom: Enligt Sarah Palin är det vårt fel. http://www.huffingtonpost.com/2010/06/03/sarah-palin-blames-enviro_n_598977.html