fredag 7 maj 2010

Domedagen 1972


Hittade det här klippet på Flyt!bloggen, det använder det som ett skrattretande exmpel för hur fel domedagsprofeterna hade på 70-talet. I videon påstås att vi konsumerar så mycket att resurserna kommer ta slut. Bland annat silver 1987, tenn 1989, zink 1995, bly 1998, olja 2004, koppar 2008, naturgas 2010. De hade inte tagit med i beräkningen att marknaden går upp och ner, att ny teknik gör att man kan gräva och borra ännu längre ner i jordens skorpa för att få upp tillgångarna. Att vi i desperation skulle börja ödelägga naturområden, bryta upp bergstoppar för att hitta kol, gräva upp oljesand gör också att reserverna ökar. Det betyder dock inte att resten av vad som sägs i videon är fel. Gillar att speakerrösten är dödscynisk, speciellt när hon pratar om U-länder och lägger till att det står för utsugningsländer.

Samtidigt läcker miljontals liter olja ut i Atlanten. I syfte att öka intäkterna borrar BP i områden som uppenbart inte är säkra. President Obama pekar på att ansvaret fullständigt ligger på BP men han har gjort mycket lite för att ställa om USA från sitt beroenda av fossila bränslen. En artikel på Grist påpekar att det här är ett utmärkt tillfälle att ta aktion.

Angående oljesand har Greenpeace just nu en kampanj för att få Statoil att sluta investera i oljesand. Du som är fondsparare kan direkt uppmana din förvaltare att stödja Greenpeaces förslag.

Länkar en bit ur Topless America här eftersom den inte funkade från Treehuggerlänken.

Inga kommentarer: