tisdag 18 maj 2010

Kampen om oljan

"En chefselektriker på den olycksdrabbade oljeriggen berättar att explosionen föregicks av en order om att snabba på borrningen. Man låg efter i tidsschemat och borrningsarbetet kostade miljontals dollar om dagen."

Via GP.
Oljan fortsätter att spilla ut i havet, hur stor skada den har gjort är fortfarande oklart men det är enorma mängder som ligger under havsytan och oljan är nu på väg mot Florida.
Även för en oinitierad är det tydligt att oljeföretagen blir allt mer desperata, borrning sker på mer och mer osäkra platser. Utvinning av oljesanden i Kanada ökar trots att det är ett oerhört smutsigt och inte särskilt effektivt sätt att utvinna olja.

Greenpeace har för närvarande en kampanj för att stoppa oljesandsutvinningen.
Varje dag läcker 11 miljoner liter förorenat vatten från oljesandsprojekten ut i naturen och påverkar livsvillkoren för djur och människor. I det närliggande samhället Fort Chipewyan har man upptäckt att antalet cancer och dödsfall ökat markant de senaste åren.
Du kan påverka genom att skicka ett brev till Norges statsminister Jens Stoltenberg och be honom se till att Statoil drar sig ur oljesandsprojekten i Kanada.

Häromdagen såg jag filmen Who Killed the Electric Car? om de eldrivna bilar som kom ut på marknaden 1996 och genast fick ett antal hängivna supportrar. Mången kändisar backade EV1-bilarna som tillverkades av GM. De var bara tillgängliga för leasing och trots att det fanns en väntelista med köpare hävdade GM att det inte fanns en marknad för bilarna och istället för att tjäna in de pengar de lagt ut genom att sälja bilarna verkade det oerhört viktigt att förstöra varje bevis på att de någonsin funnits. Nya bilar kördes ut i öknen och skrotades. Massbilism är inte hållbart och det krävs energi för att tillverka och driva bilarna men tänk ändå vad som kunde hänt om de tagit över marknaden i mitten av 90-talet, vi hade kanske inte sett explosionen av SUVar, oljekrig, ökade luftföroreningar och alla hälsoeffekter som följer.

Vid ett tillfälle i filmen säger någon att de amerikanska konsumenterna var rädda att det skulle bli tvingade att skaffa mindre bilar och mindre hus - "leva som europer" vilket fick mig att skratta till. Vad menas med det? Att man någon gång tar en promenad?

Inga kommentarer: