tisdag 10 augusti 2010

Tankar vid en gatkorsning

Ikväll vandrade jag upp Avenyn i Göteborg för att se invigningen av Kulturkalaset och José Gonzales spela på Götaplatsen. Redan halvvägs upp på Avenyn börjar det bli tjockt med folk och väl uppe vid Götaplatsen är det ganska så fullt, folk står lite här och där, det är en härlig sommarkväll, folk träffas, kramar om varandra, barnvagnar och cyklar i en salig blandning. Det här samkvämet avbryts dock av varvande motorer och ilsket tutande. Gatan är fortfarande öppen för trafik och bilar strömmar in.

Undrar stilla om arrangörerna inte fattat att José Gonzales kommer att dra mycket folk eller om det är en total ovilja att hindra trafiken? Skulle det inte vara intressant att när man tillfälligtvis har massor av folk samlade på en plats, och på dagen då stadens cykelinitiativ Styr & Ställ invigs, stänga av trafiken på huvudgatan och låta folk röra sig fritt, säkert och avgasfritt?

På vägen dit hade jag cyklat ner via Vasagatan och fått väja för en "för din säkerhet led cykeln"-skylt som täckte hela cykelbanan, långt från något synligt vägarbete (bra inlägg om detta finns för övrigt här). Den stillsamma musiken som strömmade från scenen dränktes i det som pågick i korsningen. Hela situationen löstes till slut av den kritiska massan, till slut blev det så mycket folk att gatan stängde av sig själv.

Inga kommentarer: