torsdag 13 november 2008

Att ta från de rika och förgifta de fattiga

Det finns två sorts människor som tar mat ut soptunnor, de som inte har råd att köpa mat och de som motsätter sig det oerhörda slöseri i att slänga fullt ätbar mat.
Mataffären har vädrat luft om freeganismen och reagerat. Självklart är det dålig publicitet för dem dels att de slänger oerhörda mängder mat bara för att bäst före datumet (som alltid är överdrivet kort för att undvika stämningar osv.) är nära att gå ut. Dels att allmänheten får reda på att det finns gratis mat att hämta bakom affären.

De skulle kunna reagera på ett kreativt och till exempel sälja maten i en andra hands outlet (det här kanske låter konstigt men sådana varianter existerar, till exempel bagerikedjan Greggs i Storbritannien har "andradagsbutiker" där gårdagens bröd säljs billigare). De skulle kunna skänka maten till soppkök eller andra projekt för hemlösa. De skulle kunna anordna en återvinningsstation, alltså en stor kompostsamling. Som det är idag går maten till förbränning eller sopberget.

Så vad har hänt? Vissa affärskedjor har börjat sätta lås på soptunnorna och andra har hällt giftiga och frätande ämnen över maten i sopptunnorna för att på så sätt stoppa dessa oerhört jobbiga människor som i sin nöd tar tillvara på maten.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, visst är det förskräckligt? Man blir nästan mörkrädd.

ärkehoran sa...

Fran livsmedelsverkets hemsida:

12. Måste en butik kassera livsmedel som passerat sista förbrukningsdag?

Ja. Det är inte tillåtet att sälja eller skänka bort livsmedlet, varken i sin förpackning eller i lösvikt.


Staten TVINGAR alltsa foretagen att slanga maten, vare sig de vill eller inte. Sa kolla upp fakta innan du klagar pa "giriga" foretag. Jag har last om flera foretag som onskat skanka bort utgangen mat (som nastan alltid ar fullt duglig) till hemlosa men som inte far det pga livsmedelsverkets regler.

Sen att nagra enskilda individer beter sig pa det har sattet ar forskrackligt men det kan knappast lidl ra for.

Det som antagligen hant ar att de personer som letat efter mat i containrarna lamnat skrap och rester efter sig som sedan personalen fatt stada upp varpa de till slut trottnat pa detta. Men istallet for att forgifta maten borde de saklart last in soporna fran borjan.

Nightwood sa...

Tack för upplysningen. Jag ska genast starta en kampanj mot livsmedelsverket!