lördag 8 november 2008

Att resa eller turista

Det är svårt att vara pionjär nu för tiden. De vita fläckar som tidigare täckte delar av världen vi inte visste något om är nu befläckade och inhyser antagligen en McDonalds.
Vi har blivit vana vid att man kan resa till var som helst på jordens yta på 24 timmar, att man kan prata engelska var man än kommer och antagligen få svenskt kaffe på hotellet.

När Isabella Bird packade sin resväska var världen en outforskad, oförstörd fantastisk och skrämmande plats. Att resa tog tid och det var säkerligen extremt obekvämt att resa i full viktoriansk mundering.

Resande har blivit turism. Det har gått från upptäcktsfärd och unika möten till upptrampade spår och paketlösningar. Det stör mig alltid lite när folk säger att de ska resa och "göra Asien". Det låter ju onekligen fantastiskt att se världen och lära sig saker men för de allra flesta är dessa resor en guidad tur mellan fylleslag så som nyligen rapporterades i SVTs Korrespondenterna.

Hela turismbranchen är i ett slags Moment 22, det annonseras alltid orörda stränder och smultronställen brevid de redan upptrampade stigarna. Och hur man än gör går det inte att komma ifrån att du genom att sätta dig på ett plan bidrar till att förstöra de fantastiska platser du åkt för att se.

The Guardian publicerade nyligen en härligt bitter krönika om hur allt färre brittiska ungdomar åker på "gap year". Alltså ett ledigt år mellan universitetsstuderandet då många åker på fylleresor i Asien och Australien eller volontärarbetar i Afrika. Krönikören menade att dessa kids endast åker och vältrar sig i misär för att det ser bra ut på facebook.

Tidigare i år skrevs en annan krönika på The Guardian av en 19åring som var på väg ut på en "gap year" resa. Han beskrev hur han längtade efter de dyngslånga festerna men också reste för att uppleva kulturen. Kommentarerna lät inte vänta på sig. Ungefär 500 oerhört bittra och underhållande åsikter om hur pastichartat och skitnödigt detta var. Ungdomar har inte längre lyxen att upptäcka något nytt. Människor kommer inte sluta resa men resandet måste förändrats och att resandet kanske tar längre tid då man inte kan flyga överallt kanske bara är av godo. Då börjar upptäckandet på nytt.

Inga kommentarer: