torsdag 5 november 2009

Jonathan Safran Foer


Jonathan Safran Foer har skrivit två fantastiska böcker vid ung ålder. När han blev pappa började han dock fundera på mat och vad för mat han och hans familj åt. Det ledde till boken Eating Animals. Han blev nyligen intervjuad på Ellen Show. När Oprah för många år sedan tog upp köttindustrin i ett program föll Nordamerikas köttkonsumption med en femtedel väldigt snabbt (vet inte hur länge det höll i sig, gissningsvis inte länge). Det visade hur en enorm inverkan hennes program hade på befolkningen. Ellen Degeneres har ungefär samma status idag och att ha en person på TV som uttrycker åsikter som Jonathans är smått fantastiskt. Till exempel, Ellen frågade om pengafrågan, många familjer är fattiga och behöver ställa något billigt på bordet, ”De har inte råd att äta på annat sätt” och han svarar:


De har inte råd att äta på det här sättet. Det enda försvaret för köttindustrin är att de gör billig mat för massorna men faktum är att de gör den dyraste maten i mänsklighetens historia. Du går till kassan och betalar ett pris men kostnaden är en annan. Köttindustrin är den främsta orsaken till den globala uppvärmningen, det är minst 40% mer skadlig än all transport kombinerad, det spelar ingen roll vilken bil du köper. Det är den främsta orsaken till luftförorening, vattenförorening, främsta orsaken till minskandet av biologisk mångfald, den gör antibiotiska mindre effektiv, den är orsaken till svininfluensan.

Han pratar även om hur svininfluensan härstammar från en svinfarm i North Carolina men att detta tystats ner. Förhoppningsvis lyssnar Middle America.   Inga kommentarer: