onsdag 11 november 2009

Lådcykelbilar


Köpenhamns kommun genomför just nu ett pilotprojekt för cykelparkering. Den som besökt den danska huvudstaden har säkerligen lagt märke till alla de ”lådcyklar” som fyller gatorna och används till att transportera allt från barn till shoppingkassar. Det har dock visat sig vara ett problem att parkera cyklarna i vanliga cykelställ och när de ställs på gatorna tar de för mycket plats. Därför har det i stadsdelen Vesterbro ställts ut ett antal exemplar av vad som ser ut som en gigantisk godisbil.

Bilen tar upp lika mycket plats som en vanlig bil men rymmer fyra lådcyklar. Den har solpaneler som laddas upp under dagen. På kvällen lyses bilens strålkastare upp och det finns även en lampa inuti bilen som slås på när man öppnar luckan för att parkera. Det finns även hängare och torkställ för regnkläder inuti bilen.

"De många köpenhamnare som investerar i en lådcykel bidrar till att göra Köpenhamn till en mer hållbar och beboelig metropol. Vi måste naturligtvis låta cyklarna beaktas vid planeringen. Och det gör vi genom att erbjuda dem riktiga parkeringsplatser", säger Klaus Bondam ansvarig för projektet vid Köpenhamns kommun.

Parkeringsprojektet kommer att testas under sex månader och sedan utvärderas.

Inga kommentarer: