torsdag 9 juni 2011

Ehec och den oskyldiga gurkan

Den senaste tiden har det handlat väldigt mycket om gurkor och andra grönsaker. Den svenska gurkskörden som just nu är på sitt topp har tappat marknadsvärde så mycket att kilopriset nu ligger under produktionsvärdet. Många skördar riskerar att gå till spillo eftersom det knappt är värt att plocka upp den eller för att den kommer ligga oköpt i affärerna. 


Häromdagen flyttades fokus från gurkor till böngroddar som är känsliga för bakterier. I artikeln i DN kan man bland annat hitta den här kommentaren: "Nä usch! Nu blir det mindre grönsaker och mera kött istället."


Det är mycket möjligt att det här utbrottet av ehec-bakterien kom från gurkor eller böngroddar men vad som inte diskuterats på allvar är att de bara är en mellanhand. Det finns flera vägar som bakterien kan ha hamnat på grönsakerna men den ursprungliga källan är ofelbart kött.  


Boskap som föds upp i stora stallar där de trampar omkring i varandras skit och fylls med antibiotika är en välkänd källa till e-colibakterier, trots det pratas det väldigt tyst om det egentliga ursprunget. Undrar varför?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Marie, du är så grym som har den här bloggen och lägger kraft och energi på att påverka till det bättre. Snygg ny bakgrund. Stoor Kram /Carina

Nightwood sa...

Tack Carina. Nu blir jag alldeles glad.