måndag 6 juni 2011

Vegomässan

Lördag 4 juni hölls Vegomässan i Malmö. Det var intressant att gå runt och testa smakprover och småprata med människor, bland andra Svensk mat- och miljöinformation som driver frågor om köttskatt och Köttfri Måndag. Det var nästan det mest givande mötet. I allmänhet är jag något skeptisk till produkter som ska efterlikna kött men som är väldigt processade och ofta innehåller råvaror från andra sidan jorden. Provade bland annat mozzarella som var vegansk, det var inte någon större hit. Men provade också en gudomligt god veganska kolakaka från en nyöppnad restaurang i Malmö, Kao's. Den ska kollas in vid senare tillfälle. 


En annan rolig utställare var Scandi Candy. För mig som är godisgris är det alltid lite jobbigt att gå igenom innehållsförteckningen och hitta gelatin och rader av E-nummer. Scandi Candy gör godis som ser gelatinigt och kemikaliskt ut men det är 100% vego och färgas av naturliga färgämnen samt är lokaltillverkat i Vellinge. 


Jag hann bara med ett föredrag och det var Per Anders Svärds. Han sa mycket som var intressant. Bland annat om hur media skriver om djurförtryckare, enda gångerna det nämns i tabloidmedier är när något psykfall har misshandlat kattungar, alltså en enstaka person som begår hemska brott mot djur, inte det systematiska djurförtrycket som köttfabriken ägnar sig åt. Han tog också upp hur det genomgående beskrivs att Sverige har ett så fantastiskt djurskydd. Det har till och med gått så långt att reklamfilmer som denna sänds på TV, galet men sant: Jag har dock svårt för  vissa delar av djurrättsaktivisternas ståndpunkt att all djurhållning i allmänhet är djurförtryck. Jag är inte helt säker på att detta är Per Anders åsikt men i sin sammanfattning så tryckte han på att vi inte ska glömma bort att även vegetarianer är mördare. Då äggindustrin innebär enorma tuppkycklingsslakter och både ägg och mjölkindustri inte alltid är ett värdigt liv för ett djur har han en poäng. Däremot tror jag det är väldigt olyckligt att alienera människor som är villiga att göra någonting åt situationen, som jag som valt bort kött eller de som är villiga att minska på köttkonsumptionen och äta ekologiskt närproducerat kött. 


Att fördöma all produktion av animalisk föda tror jag är lika effektivt som katolska kyrkans fördömmande av kondomer. Folk kommer inte sluta ha sex. Folk kommer inte sluta äta kött. Om vi kan styra dem i rätt riktning genom idéer som Köttfri Måndag så är vi på mycket god väg. 

2 kommentarer:

Nea sa...

Den där mässan måste jag verkligen ta mig på något år!

Marie sa...

Hej Nea. Det borde du absolut göra. Den borde finnas oftare och i flera städer.