måndag 6 juni 2011

Friade grisbönder vs. Djurrättsalliansen

Bild från grisvittnena.se
Kommer ni ihåg senhösten 2009 då Djurrättsalliansen släppte en bomb? De hade filmat och dokumenterat ett stort antal grisfarmar och kunde nu visa upp de ibland fruktansvärda förhållanden grisarna levde under. Det blev en kort tids mediastorm och sedan dog det ut väldigt snabbt.


För några veckor sedan sände Medierna i P1 ett reportage om de polisanmälda grisbönderna. Alla har friats i rätten men ingen har fått någon återupprättelse enligt Medierna. I den här historien var det intressanta inte hur samtliga bönder friades trots otvivelaktiga mängder med bevis. Utan det handlar om hur nyheterna om friandet inte har rapporterats lika stort i media som den ursprungliga storyn. Ekot sände i flera dagar då i november 2009 men har bara sänt två korta nyhetstelegram om friandet. Varför det är förvånande att en notis som en friande dom får mindre plats än det första stora avslöjandet förstår jag inte. Det är snarare regel än undantag.


I programmet intervjuas bland andra bonden Jörgen Blakstad. Han säger i intervjun bland annat: 
"Hur ska man få upprättelse, vem har gjort det här? Det vet vi inte, de blir för det första trodda av media, stadsministern ifrågasätter om man ska äta julskinka på julafton. Vad får det för proportioner? Det är helt orimligt." Jörgen hämtade sig aldrig från det här och har lagt ner sin verksamhet. Han måste ha varit ett enskilt fall då vi vet att aktionen inte gjorde någon som helst skillnad för försäljning av julskinka det året. På vissa ställen gick den till och med upp.  


Och vem som gjort det vet vi, de heter Malin Gustafsson och Björn Gustafsson och står för närvarande åtalade och riskerar dagsböter och ett skadestånd på 948 000 kronor för att ha öppnat dörrarna till farmar, filmat och fotograferat djuren. Det nämner inte Mediernas rapportering och det har knappt hörts i övriga media heller. Det kan man kalla orimligt. 

Inga kommentarer: