tisdag 23 mars 2010

Restaurangdilemmat

Djurens Rätt har skrivit en liten broschyr som de distribuerar till Sveriges restauranger. Syftet är att uppmärksamma kockar på hur de kan öka sin kundkrets och laga bättre vegomat.
– Det finns väldigt många restauranger som kan laga fantastiskt god mat men inte skyltar med det. Det tycker vi är synd. De borde kunna locka ännu fler gäster om de vore stolta över sin vegomat, säger Gabriella Terneborg, Djurens Rätts konsumentansvariga, som författat häftet.


– Samtidigt finns det många uteställen som bara serverar vegetariska rätter utan vare sig finess eller känsla. Vi hoppas att det här häftet uppmuntrar fler att ersätta köttet och fisken med bönor eller vegokött som tzay och tofu. Kanske också att de vågar prova nya ingredienser i sina vegorätter.
Det är sällan det är problem att få vegomat, däremot kan det vara ganska tråkigt. Bilden föreställer min huvudrätt när jag var på finkrog för ett tag sedan. Det var en representationsmiddag (lyckligtvis inte betalad av mig) på en stadens bästa restauranger. Man märkte kockarnas gedigna kunskaper i förätten som var en gudomligt god soppa. När sedan huvudrätten kom in så ser det i första ögonkastet intressant ut men det visade sig vara en tråkig risotto men grönsaker helt i osäsong och quornfiléer. Risotto med quorn är något jag kan laga själv en tisdagskväll, men inte vad jag förväntar mig på en fin restaurang. Det visar på att vegetarisk mat inte tas på allvar, det visar på okunskap och ointresse. Det är dock inte lika illa som andra ställen där man ibland får samma rätt som köttätarna men med köttet bortplockat och ingenting tillsatt. 

Det verkar finnas gott om vegetariska restauranger som gör bra värmande mat som lasagne och pajer men sällan av det exlusivare slaget. Det finns en jättebra restaurang i Edinburgh som heter David Bann som är helvegetarisk men av det lyxigare slaget. Det är fullt allt som oftast, har även sett liknande i andra större städer. Mer sånt är att önska i Sverige.

2 kommentarer:

Gabriella Terneborg sa...

Hej!
Kul att du nämner vår nya broschyr. Jag blir nyfiken på vilken restaurang du besökte, som bilden visar.

Beställ en broschyr och skicka den till restaurangen (om du inte redan gjort det!) och skriv att du önskar att de kunde laga ännu bättre vegomat nästa gång!

Med vänliga hälsningar
Gabriella Terneborg
Djurens Rätt

Nightwood sa...

Hej Gabriella, tack så mycket för din kommentar och tack för att Djurens Rätt finns och gör så mycket bra arbete. Tänkte att jag inte skulle namnge restaurangen men varför inte egentligen? Det var Swea Hof i Göteborg. Jag ska nog ta och skicka en broschyr till dem.

Mvh, Marie