måndag 24 januari 2011

Tofuklänningen

Jag var i egenskap av musikskribent på P3 Guldgalan i lördags. Efter ett antal ombyten till olika 80-talsblåsor kommer programledaren Kitty Jutbring ut på scenen i något som ser ut som gulnade plastpåsar. Det visar sig vara ett direkt svar på Lady Gagas köttklänning som hon bar på MTV VMAs förra året. Efteråt fick hon mycket kritik och påtalade till och med själv att nästa gång kanske hon bär en tofuklänning istället:
“What’s everyone’s big problem with my meat dress? Haven’t they seen me wear leather? Next time, I’ll wear a tofu dress and the soy milk police will come after me.”
Kittys budskap var: "Lady, tofu är ett väldigt bra alternativ till kött". Det visade sig sedan att klänningen faktiskt var gjord av tofu. Kanske inte det mest hållbara materialet för ett klädesplagg. Sömmerskan Charlotte Svinevit fick uppdraget att tillverka klänningen och beskriver materialet som tunt och skört.

– Jag använder mig av tre kvadratmeter tofu-skin, som det heter. Dessa ark delar jag sedan upp och syr fast för hand på ett ganska tjockt snöre. Sedan ska klänningen förvaras fuktigt i ett kylskåp fram tills den ska användas, så att den inte torkar och smular sönder.


De snören som fästs fast på tofu-skinnet är sedan tänkta att användas för att knyta fast kreationen på kroppen som ska bära den. Charlotte poängterar än en gång att materialet är väldigt opålitligt, vilket väcker frågan:
Vad ska man tänka på när man väl bär klänningen?
– Att försöka vara så stilla som möjligt så att den inte går sönder. Å andra sidan har jag redan varnat Kitty om det så hon vet vad hon ger sig in på. Sedan ska man se till att ta en dusch efteråt eftersom tofu-skinnet luktar fiskmat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: