måndag 21 februari 2011

Sushin måste bli lokal


 Igår var jag i en arabisk livsmedelsaffär och såg bland annat annonser för halalköttbullar, kinesiska restauranger serverar ofta kött dränkt i milda såser, rätter som ofta inte har någonting med traditionell kinesisk mat att göra. Indiska restauranger i Sverige serverar ofta mat som egentligen har sitt ursprung i Storbritannien snarare än Indien. Matkulturen anpassar sig nästan alltid i någon grad till landet där den serveras, men inte sushin.

Idag har Camino, suhikocken Magnus Wallin, WWF, Naturskyddsföreningen och Greenpeace skrivit en artikel för SVT debatt där de tar upp hur sushin hotar den biologiska mångfalden i haven.
Sushi är djupt sammankopplat med japansk kultur med alla sina nyanser. Men resten av världen är inte japaner. Istället för att servera samma "sushifiskar" överallt i världen borde branschen istället försöka hitta tillbaka till de principer som från början låg till grund för valen av arter i Japan, och sedan applicera samma principer på vårt egna geografiska område och biologiska förutsättningar. Sushi definieras egentligen av det söta, klibbiga riset. Och enligt japansk tradition bör den medföljande godbiten väljas utifrån de lokala förutsättningarna och säsong.  
Det är välkänt, inte minst genom The Cove hur Japan ser på våra hav. Här är ett utmärkt tillfälle att utöva konsumentkraft, påverka de sushiställen du handlar på att byta ut sin rödlistade eller farmade fisk till bättre alternativ.

1 kommentar:

Johan sa...

Vore helt klart grymt att kunna köpa pepparrots-gädda på snabbmatshaken istället :]