söndag 21 november 2010

Leva livet

Det här mötte mig i tvättstugan häromdagen. Jag är nyfiken på vad som egentligen hände. Någon som inte ville leva livet rev ner och knöcklade ihop postern och en bestämd själ tejpade upp den igen med varnande ord?

Leva livet är ett projekt som Göteborgs stad utför under ett år. Elva familjer ingår i projektet där man varje månad ges en utmaning för att förändra hur man lever varje dag. Det började i oktober med mat. På webbsidan ges några tips:
* Handla inte mer mat än som går åt.


* Ögna igenom kylskåpet en gång om dagen på jakt efter rester och matvaror som närmar sig bäst före-datum. Lägg dem i frysen i stället för i soporna.

* Har datumet på mjölken precis gått ut? Lukta och smaka. Lita på dina sinnen!
Låter ju alldeles logiskt.
Nu i november handlar det om avfall. Även här ges en lista med väldigt vettiga tips som att återanvända, inte köpa mer än man behöver och så vidare. Jag slängde en soppåse idag och kan faktiskt inte minnas när jag gjorde det sist, mellan två och tre veckor sedan tror jag. Det är otroligt hur mycket man kan spara in på att kompostera och återvinna. Sedan är soppåsen mest fylld med vadderade kuvert. De där plasten sitter fast på insidan. Jag antar att man kan riva ut plasten och sortera dem separat men jag brukar vara lat och slänga dem. Någon som vet vad det korrekta sättet är?

De följande månadernas utmaningar är:
#Julfirande/Konsumtion? - Kan en vit jul vara grön? (dec 2010)

#Energi - Energismart hemma (jan/feb 2011)

#Kemikalier - Giftfri vardag (feb/mars 2011)

#Resor - Nya Vägvanor (april 2010)

#Fritid - Ut och njut (maj/juni 2011)

Det här är ju jättebra men det handlar om 11 familjer, hela Göteborg (och resten av Sverige) borde ju göra det här. Förhoppningsvis är det ett startskott. Här är lite mer fakta från Leva livet:   
En färsk opinionsundersökning gjord av Leva Livet visar att 53 procent av göteborgarna är beredda att minska sin konsumtion av prylar och kläder och 53 procent är beredda att förändra sina konsumtionsvanor och köpa tjänster istället för prylar för att minska sin miljöbelastning. Knappt hälften, eller 45 procent kan tänka sig att köpa fler second handkläder. Fler, eller 66 procent, kan tänka sig att köpa fler prylar på begagnat-marknaden för att leva mer miljöanpassat. 
Detta bygger dock på 484 intervjusvar. Det visar att det finns ett intresse och därmed hopp för förbättringar.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: