onsdag 17 november 2010

Vad du kan lära av din mormor

Reduce, Reuse, Recyle är en slogan som satt sig och som de flesta har hört. Det är tre viktiga kodord för att leva ett bättre, mer hållbart liv. Återvinning verkar vara något som verkar ganska så lätt att få folk att göra. Det kräver ingen större uppoffring och det är ett enkelt sätt att få folk att känna att de gör något bra. Långt mycket viktigare är dock att reducera och återanvända. Produktion kräver råvaror, transport och energi och återvinning kräver energi och transport. Om du reducerar och återanvänder tar du bort båda de två stadierna och skapar en hållbar livscykel.

Den nya vågen av vintagebloggare tar vara på återanvändningsaspekten med gamla kläder och accessoarer vilket självklart är bra ur miljösynpunkt. Dssutom är det positivt att något vi idag annars ser som en kortvarig förbrukningsvara kan användas, älskas och återanvändas i 50-60 år. Tiden de kläder vi idag kallar vintage kom från var dock en radikalt annan tid. En tid allting sparades och användes in i minsta molekyl. Det är ingen tid vi vill gå tillbaka till, det var fattigt, kvinnor var mer eller mindre livegna och tvungna att ransonera.

Mina föräldrar, vars föräldrar växte upp under krigstiden hade det där med sig. I vårt hem fick inte minsta kokta potatis slängas, fryspåsar var dyrbara så de fick man diska ur och kläder användes tills de nästan gick sönder och då gjorde man skurtrasor av dem. När jag flyttade hemifrån ville jag så klart protestera mot allt det där och slängde frikostigt bort överbliven mat men inte särskilt länge. Det kändes fel helt enkelt.

I och med att inget fattas oss så kanske det uppstår ett tomrum där något ändå saknas. Även om det var hårda tider så var folk hälsosammare än någonsin och hade troligtvis bättre relationer eftersom man tillbringade mycket tid tillsammans och var tvungna att hjälpas åt i grannskapet.

Att leva i ohållbart överflöd gör att vi dels kanske inte uppskattar sakers värde och dels att vi glömmer bort dunderknep som våra mormödrar kunde.

Mer intressant:
En familj lever på krigsransoner.
En kvinna testar att leva som en 50-talshemmafru med humoristiska följder.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anna/Kioskis sa...

Älska denna låt! http://open.spotify.com/track/7AYoXqCtME90flUOpBJM7i

Nightwood sa...

Vad jag försökte säga, i en låt. Fantastiskt. Tack!