onsdag 19 januari 2011

Burgaren

I helgen var jag på en lunchrestaurang och beställde en vegetarisk burgare. Vegetariska burgare brukar komma in en av två former, antingen grönsakburgare som har bland annat ärtor, morötter och mosad potatis. Eller så är det vad jag kallar fejkkött. En burgare som till färg, form och konsistens ser ut som en köttburgare. De är goda men jag som är lite paranoid med att råka äta kött blir alltid skeptisk när något ser ut som kött, det är inte omöjligt med förväxlingar i ett kök.

Jag har inte ätit kött på tolv år och har inga som helst minnen kvar av vad en köttburgare smakar, därför brukar jag be någon annan smaka som säkerhetsåtgärd. Mitt sällskap i helgen är också vegetarian men bara sedan några år tillbaka och brukar alltid ha koll på kött vs. fejkkött men nu var han osäker. Jag gick tillbaka till kassan bara för att dubbelkolla, de svarade jakande att det är absolut en vegoburgare, den innehåller svampprotein, och "andra saker".

Jag vet inte vad restaurangburgare innehåller men de liknar typen Hälsans kök som man kan köpa frysta i affären. Deras innehållsförteckning är som följer:
Rehydrerat sojaprotein (60%), rehydrerat veteprotein (17%), lök, vegetabilisk olja, äggvitepulver, salt (1,8%), jäst, maltodextrin, ärtfiber, stärkelse, aromer, maltextrakt (korn), stabiliseringsmedel (natriumalginat, guarkärnmjöl), lökpulver, vitlökspulver, kryddor, dextrose. Kan innehålla spår av sesam. Kraftigt saltat

Jag vet att folk älskar sina koburgare men om man knappt kan se eller smaka skillnad, finns det någon mening med att äta dem?

2 kommentarer:

Johan Erlandsson sa...

De vanliga invändningarna brukar vara att man inte vill äta processad mat med tillsatser, samt man inte vet hur stor miljöpåverkan är från fejkköttet.

Nightwood sa...

Visst. I miljösynpunkt är säkerligen en lokalt producerad ekoburgare bättre än en sojaburgare. Tycker det är lite överdrivet att "fejkkött" måste på pricken vara så likt kött. Oftast är man ju vegetarian just för att man inte vill äta kött.